Sinds de Amerikaanse Drug Enforcement Administration in 1973 werd opgericht is de narcoticabrigade in de hele wereld actief, niet alleen in de VS. En dat zal Rifland ook merken, want na 20 jaar afwezigheid is de DEA daar opnieuw actief. Doel? De enorme hasjproductie een halt toeroepen!
Hasjhandel goed voor 23 miljard dollar per jaar
Wat wiet is voor Nederland dat is hasj voor Rifland en dan nog een beetje meer. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken produceerden de boeren in Rifland in het ‘groeiseizoen 2015-1016 liefst 700 ton hasj. Wanneer dat allemaal verwerkt en verkocht wordt is die hoeveelheid goed voor 23 procent van het Bruto Nationaal Product van het land dat 100 miljard dollar bedraagt. ‘Rifland is nu ’s werelds grootste producent en exporteur van cannabis’, concluderen de Amerikanen.

En Trump of geen Trump als president, na 20 jaar afwezigheid heeft de DEA zich dus weer in het Noord-Afrikaanse land gevestigd, meldt het Canadese tijdschrift Cannabis Now. Vanuit de stad Rabat gaan de narcotica-agenten proberen hun missie te vervullen: de stroom illegale hasj vanuit Marokko naar Spanje en van daaruit naar Europa te stoppen. Jawel, ondanks dat de officiële taak van de DEA het handhaven van de binnenlandse drugswetten is, zijn ze al sinds hun oprichting ook actief in andere landen met tientallen agentschappen.

Undercover-operaties en corruptie
Een van de eerste buitenlandse DEA-kantoren was ooit in Rabat, de hoofdstad van Marokko. Gedurende de jaren werd deze afdeling drie keer gesloten en drie keer weer heropend, bijvoorbeeld omdat de aandacht van de VS meer richting Zuid-Amerika en Mexico ging waar cocaïne en heroïne wordt geproduceerd. Maar in 2015 kwam de Amerikaanse drugspolitie toch wéér terug, omdat ‘er in Rabat meer cannabis is dan waar ook op de wereld’

Komt bij dat de Amerikanen de Marokkaanse autoriteiten voor geen cent vertrouwen. Dat weten we ook dankzij de hackers van WikiLeaks, die in 2011 diplomatieke correspondentie vrijgaven waarin stond dat ‘corruptie welig tiert op alle niveau’s van de Marokkaanse samenleving’.

rollingstoned