In 2011 initieerde Stichting Petit Maroc ‘Elk Kind Een Schooltas’. Een initiatief van de Rotterdamse Fatima Talbi met als doel om 150 wees- en kansarme kinderen in Marokko te voorzien van een gevulde schooltas, zodat deze kinderen met een glimlach en zonder zorgen het nieuwe schooljaar kunnen starten.

Ruim een jaar geleden ging de Facebook-pagina “Elk kind een schooltas” de lucht in. Wat begon als een sinds 2011 terugkerende actie, waarbij zo’n 150 schooltassen voor kansarmen kinderen in verschillende streken van Marokko werden ingezameld, groeide daarmee in een paar dagen uit tot een grootse actie. Vorig jaar werden er in zo’n twee weken tijd ruim 6.500 gevulde schooltassen opgehaald.

Naastenliefde
Dit jaar streven de vrijwilligers naar meer en staat iedereen er weer klaar voor, vooral ouders steunen dit initiatief enorm. Zij zien dit als een stukje opvoeding die ze proberen mee te geven aan hun kinderen: naastenliefde. Vorig jaar was er een heuse concurrentiestrijd losgebarsten tussen de steden. Wie de meeste tassen zou inzamelen. Dit jaar is er vooral veel samenwerking.

Zo hebben de Amsterdammers en de Utrechters de handen ineen geslagen en zijn samen de straten opgegaan in Amsterdam en in Utrecht om aandacht te vragen voor het project.

“Een strijd is leuk, maar dat was vorig jaar spontaan ontstaan en dat kun je niet nog eens nadoen. Dit jaar willen we er een groots project van maken en allerlei groepen die onze samenleving rijk is, aan het project verbinden. Het was ontroerend om te zien dat in het winkelcentrum van Kanaleneiland heel veel Nederlandse ouders samen met hun kinderen een schooltasje, schoolspullen of een geldbedrag kwamen doneren. Dit is waar de kracht ligt van het project, namelijk: elk kind, waar ook ter wereld, heeft recht op goed onderwijs en de juiste middelen”, aldus Karim Boulidam, coördinator Utrecht.

Team Amsterdam, onder leiding van Rabia, is er helemaal klaar voor: “Liefdadigheid hoeft niet zo moeilijk te zijn. Houd het simpel en betaalbaar voor jezelf. Een schooltas kopen, vullen met schoolgerei en je hebt al een mooie daad verricht. Bovendien is het voor velen ook een mooie gedachte dat de door hen uitgekozen schooltas voor een glimlach op het gezicht van een wees- of kansarme kind zou kunnen zorgen”, zegt Rabia op haar beurt.

Het gaat niet alleen om hulp die we deze kinderen willen bieden, maar ook om de bewustwording die gecreëerd wordt én de verbinding die ontstaat tussen de verschillende mensen die bij deze actie betrokken raken. En met dit doel voor ogen hopen ze dit jaar minimaal 10.000 tassen op te kunnen halen!

Iftar
Utrecht en Amsterdam hebben samen een warmhartige iftar georganiseerd op donderdag 9 juli in Amsterdam Osdorp. Op een sfeervolle locatie, met plek zowel binnen als buiten, zullen de gasten gezamenlijk het vasten verbreken en ruim kunnen genieten van heerlijke gerechten en allerlei hapjes, drankjes en smoothies. Het enige dat de organisatie vraagt is om drie schooltasjes mee te nemen óf een donatie van € 15.00.

De gehele opbrengst wordt geheel gebruikt voor het project Elk kind een schooltas. Locatie iftar: Oude lucasschool (Lucascommunity) Notweg 32 Amsterdam-Osdorp. Inloop: 21:00

Wil jij ook een bijdrage leveren met geld of schooltasjes neem dan contact op met de regiocoördinator bij jou in de buurt. Kijk voor informatie hierover op de Facebookpagina