Abdellatif Hammouchi is van die drie de meest invloedrijke Marokkaan in Afrika.

Abdellatif Hammouchi , hoofd van zowel de nationale politie (DGSN) en de inlichtingendienst DGST, is de meest invloedrijke Marokkaan in Afrika. Hij staat op de 21e plaats op een lijst van 50 invloedrijke figuren op het continent. Maar hij is niet de enige, Aziz Akhannouch, Othman Benjelloun (22e plaats), Moulay Hafid Elalamy en anderen maken ook deel uit van de ranglijst.

Volgens een enquête uitgevoerd door het Franstalige weekblad Jeune Afrique, gepubliceerd in haar laatste nummer, is de minister van Landbouw en Maritieme Visserij Aziz Akhannouch
ook een van de meest invloedrijke figuren op het continent, meldt het dagblad Assabah vandaag. De peiling, die onder meer als selectiecriterium de aanwezigheid op sociale netwerken heeft (Twitter in dit geval), noemt ook Moulay Hafid Elalamy (minister van Industrie en Handel), Mustapha Terrab (CEO van het Marokkaanse fosfaatmijnbouwbedrijf OCP, eigendom van de staat), Othman Benjelloun (eigenaar van BMCE Bank en Finance Com) en advocaat Hicham Naciri.

Uiteraard werden andere criteria ook in aanmerking genomen, zoals hun actie op het gebied van kunst en cultuur, economie, politiek en zelfs mode. Volgens Assabah wordt de keuze van Abdellatif Hammouchi als de meest invloedrijke Marokkaanse persoonlijkheid in Afrika, gedicteerd door zijn wereldwijd erkende inspanningen in de strijd tegen het terrorisme en meer in het algemeen op het gebied van veiligheid. De oprichting van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ speelde ook in zijn voordeel.