Militaire sterke man Khalifa Haftar en zijn zelfbenoemde Libische nationale leger vormen een serieuze bedreiging voor de Amazigh-gemeenschap in Libië, kondigde de Amazigh Supreme Council in Libië vorige week aan.

De raad benadrukte de dreiging tegen de gemeenschap en legde uit dat de angsten bestaan ​​vanwege de afwijzing door de Amazigh van de terugkeer van militaire heerschappij en “terroristische ideologie”.

In een verklaring beschreef de raad de schendingen begaan door Haftars strijdkrachten tegen Imazighen, inclusief het laatste geval van ontvoering van een Amazigh-activist, Rabee Al-Jayash, in 2018 in Benghazi nadat hij in Tamzight werd gesproken en geschreven.

Het geval van een imam van een moskee die samen met drie andere metgezellen in de stad Tandmira werd ontvoerd en gemarteld omdat ze tot een Ibadi-sekte van de islam behoorden, werd ook benadrukt.

“De internationale gemeenschap moet tussenbeide komen, Imazighen in Libië beschermen volgens de door Libië ondertekende verdragen en verdragen”, ging de verklaring verder en riep de Imazighen op niet te worden uitgelokt door de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd.