De Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch uit Verviers heeft ons land verlaten: volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevindt hij zich momenteel in Marokko. En daar is niet alleen ons land blij mee: ook Nederland haalt opgelucht adem.
Amaouch – ook bekend als Shay Alami Abu Hamza – woonde in Dison bij Verviers. Hij kreeg van ons een land verblijfsvergunning om hier te werken, maar liet zich opmerken als haatimam. In de Somalische moskee Masjid Bilal in Verviers haalde hij bijvoorbeeld fel uit naar de islamkritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid: “Ik vraag God om zijn tong en benen af te snijden.”

Volgens de Staatsveiligheid dweepte de imam met de Algerijn Mohammed Merah, die vier jaar geleden in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde. En zeker twee of drie Vervierse Syriëgangers zouden in het verleden preken van Amaouch hebben gelezen en zijn lezingen hebben bijgewoond. De zoon van Amaouch kwam deze zomer nog in opspraak toen hij in een filmpje opriep om christenen te vermoorden.

Tien jaar land niet in
Staatssecretaris Theo Francken probeerde de imam het land uit te zetten. Maar Amaouch ging telkens in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). Die gaf Francken uiteindelijk gelijk. De imam kreeg tot 5 december om ons land te verlaten en hij gehoorzaamde: hij nam het vliegtuig naar Marokko. Het inreisverbod naar België geldt voor minstens tien jaar.