In een nieuw opgerakelde studiogesprek van het programma ZOZ verklaarde de Haagse politiechef en landelijke portefeuillehouder discriminatie Paul van Musscher dat Marokkanen in Gouda zo betrokken zijn bij criminaliteit vanwege hun achtergrond.

De Marokkaanse inwoners van Gouda zouden uit het Rifgebergte komen en Berbers zijn. Daardoor zouden ze ruiger en wilder zijn. Als extra informatie voegde de politiechef toe dat het woord ´Berbers´ van barbaar komt.  

Wantrouwen
Paul van Musscher die tijdens de opname (2010) nog politiecommissaris was, is na zijn voordracht door minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) sinds 1 december 2013 politiechef van de politie eenheid van Den Haag. In de Marokkaanse Nederlandse gemeenschap wordt ondertussen getwijfeld aan diens geschiktheid voor zowel deze functie als zijn landelijke functie waar hij portefeuillehouder discriminatie is.

Cursusaanbod
In een reactie aan Amazightimes zou het SMN (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders) zich beraden over de te nemen stappen. Mohamed Attouti van de Amazigh beweging in Nederland vindt de uitspraak van de politiechef een voortzetting van een racistisch discours tegen de Imazighen/Marokkanen in Nederland. Het spijt Attouti dat een persoon met de post van Van Musscher zulke racistische uitspraken voortzet. Hij verwacht dat het politieapparaat soortgelijke cursussen die worden verzorgt aan politieagenten kritisch onder ogen neemt.

Kamervragen
PvdA parlementariër Ahmed Marcouch noemt de uitlating van de politiechef dom en racistisch. Of dit ook betekent dat hij na het zomerreces kamervragen zal stellen aan minister Ivo opstelten is nog niet bekend.