Het is de jonge organisatie Marokkaans Jongeren Geluid (MJG) gelukt om gisteren de Haagse duinen te laten meedeinen op de kosmopolitische klanken van de muziek van Amazigh artiest Idir. De artiest trad op in het Zuiderstrand Theater ter gelegenheid van de viering van de 2966ste jaar van het Amazigh kalender. De zachte stem van de muziekicoon uit de Djurdjura bergen in Kabylië sloten naadloos aan op de jonge sterke stem van de Riffijnse zangeres Lina Charif uit Rifland. Dit bleek uit de harmonie die zij creëerden tijdens het zingen van de hit ‘a vava inouva’.

#jesuis Azulist leeft bij wethouder en gemeentebestuur
De viering werd door de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh geopend met het welbekende Amazigh Azul dat ‘uit/naar het hart’ betekent. Hiermee lijkt het Haagse gemeentebestuur een teken van oprechtheid en openheid richting de Marokkaanse/Amazigh gemeenschap in de stad af te geven. Tijdens de korte speech van de wethouder benadrukte deze het belang van tolerantie in de stad en dat de avond er is om deze te vieren. Dit geluid lijkt ook ondersteund te worden door gemeenteraadslid Abderrahim Kajouane die het belang benadruk van diversiteit en ondersteuning van soortgelijke activiteiten op grote podia en niet enkel in buurtcentra.

Een divers duizendje
Opvallend aan het publiek, dat nabij de 1000 mensen telde, was de sterke diversiteit. Zowel mannen als vrouwen, ouderen en jongeren en verschillende etniciteiten leken zich allen geheel op hun gemak te voelen tussen de feestende Imazighen. Hiermee maakten de Haagse Marokkaanse/Amazigh duidelijk dat ze wederom in geslaagd zijn eigenheid te kunnen combineren met openheid naar anderen toe. Mustapha Ayned, één van de geïnterviewde artiesten, gaf aan dat hij de eerste nieuwjaarsviering van MJG bijwoonde waarbij maar 8 mensen aanwezig waren. Ayned ziet de groei als teken van de groei van het Amazigh bewustzijn in zowel Noord-Afrika als West-Europa.

Foto’s: ZOAL Fotografie & Design   

IMG_89789