Laamia Elyounoussi: Met Schone Zaak! is de Rotterdamse Laamia Elyounoussi goed bezig: ze neemt mensen in dienst als schoonmaker voor drie jaar. In jaar 1 worden ze bijgespijkerd in de Nederlandse taal, de jaren daarna krijgen ze een mbo-opleiding met baangarantie – bij de klanten van Schone Zaak! Ze werkte bij de politie, was makelaar, maar na een jaartje in haar tantes schoonmaakbedrijf was ze om. Drie keer raden wie die tante was.
Scholing ondernemers ook in de lift
Er zijn steeds meer Turkse en Marokkaanse ondernemers die een eigen onderneming willen beginnen. De tweede generatie van Turkse en Marokkaanse afkomst die ondernemer is is echter nog steeds niet zo groot als de eerste generatie. De Dutch Dream Foundation en de Rijksuniversiteit Groningen kwamen na onderzoek met deze cijfers.

In 2012 was van de eerste generatie Turkse en Marokkaanse beroepsbevolking 13,2 procent ondernemer. Van de tweede generatie Turkse en Marokkaanse beroepsbevolking was dat 6,1 procent.

Jongere ondernemers

De tweede generatie ondernemers is wel een stuk jonger dan de eerste generatie, 28 om 40 jaar. Er zijn veel meer mannen dan vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst die ondernemer zijn. Dit geldt voor beide generaties. Ongeveer 20 procent is vrouw en 80 procent man.
Het opleidingsniveau van zowel de eerste als tweede generatie neemt toe. Het aantal Turken en Marokkanen dat het middelbaar onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs afrondt is toegenomen tot rond de 50 procent.