Gratis boten naar Spanje’, dat is het gerucht dat zich sinds twee weken steeds verder verspreid in de Rif. Een nieuw migratiefenomeen is geboren: honderden jonge Riffijnen en Marokkanen reizen mee met drugsboten.

Ze helpen ons een land te ontvluchten waar geen toekomst is’, aldus vertelt de 17-jarige Musta in de krant El Mundo. De reis naar Spanje wordt vervolgens gemaakt op een type speedboten dat wordt gebruikt door drugssmokkelaars in de Straat van Gibraltar. Honderden jonge Marokkanen verlaten hun dorpen om richting de kust te reizen op basis van geruchten over de gratis overtocht.

Hamed van 16 jaar die inmiddels in Barcelona verblijft, vertelt dat hij twee dagen met 14 andere jongens op een strand verbleef op 40 kilometer van Ceuta tot een boot met een Spanjaard achter het roer ze op kwam pikken. Hij of zijn familie hoefde er geen dirham voor te betalen. In Marokko is er voor hem en andere jongens niets anders te doen dan op straat werken en iets verkopen. ‘We willen allemaal gaan’.

Volgens de Spaanse en Marokkaanse politiediensten gaat het hier echter wel om een maffianetwerk, geleid door drugshandelaren uit La Línea in Spanje en Ceuta  aan de overkant van de Straat van Gibraltar. Ze zouden 1.000 tot 3.000 euro per persoon rekenen die ze overzetten.

‘We zijn erg ontdaan door deze ontwikkeling. We geloven dat er georganiseerde bendes zijn die altijd drugs hebben gesmokkeld en nu handel zien in de vluchtelingencrisis en samen gaan werken met mensenhandelaren’, zei een politieagent in Cádiz tegen de krant El Mundo.

Volgens anderen gaat het juist niet om betaalde mensensmokkel maar om solidariteit tussen landgenoten. Volgens Mohamed Ziane, voormalig minister Mensenrechten in het kabinet van Hassan II en nu partijvoorzitter van Liberal zijn jongeren in Marokko wanhopig. ‘Er is geen werk en het enige dat ze willen is vertrekken’. Bovendien zouden drugshandelaren weinig winst zien in een paar duizend euro, terwijl ze met hun normale bezigheden vele malen meer kunnen verdienen.

Khalid Zerouali, directeur van de afdeling immigratie en kustwacht van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wijst er in El Mundo op datook ‘nieuwe informatietechnologieën ervoor zorgen dat steeds meer Marokkanen hun land verlaten’. Hij roept Europese landen op om tegen deze migrantennetwerken te strijden. ‘Dit jaar hebben we ruim 80 van deze bendes ontmanteld’, aldus Zerouali die beweert dat zijn regering een einde heeft gemaakt aan 54.000 illegale migratiepogingen richting Spanje de laatste maanden.