Nadat de literaire boekenverzameling verrijkt mocht worden met Khaire-Eddine’s ‘Leven en legende van Agoun’chich’en Djaout’s ‘Bottenzoekers’, is nu Ibrahim Al-Koni aan de beurt. Gisteren was de presentatie van zijn boek ‘Goudstof’ in Bitterzoet Amsterdam. Goudstof is het derde boek van de boekenreeks Berberbibliotheek . Een enthousiast en gemeleerd gezelschap heeft hier de Libische schrijver in levenden lijve kunnen ontmoeten. Na een gedenkwaardig interview, waarin hij de relatie mens-woestijn-kameel uiteenzette, kon er gedanst worden op geanimeerde wereldmuziek.

Het verhaal ontvouwt zich rondom het personage Ukhayyad. Een Toeareg die zich, verstoten door zijn stam, met zijn kameel in de oneindige leegte van de barre Libische woestijn begeeft. Ukhayyad komt gaandeweg voor moeilijke keuzes te staan, zoals uit pure nood moeten kiezen tussen zijn geliefde kameel of zijn geliefd gezin.

70 romans
Ibrahim Al-Koni werd in 1948 geboren in Libië, nabij Gadamés. Hij groeide op in de woestijn als Toeareg en leerde op zijn twaalfde lezen en schrijven in het Arabisch. Na gewoond te hebben in Moskou en Warschau vestigde de schrijver zich in Zwitserland. Al-Koni heeft een zeer omvangrijk oeuvre van ruim zeventig romans, verhalen- en dichtbundels, dat veelvuldig is bekroond.

10 boeken
De Berberbibliotheek omvat nu drie boeken van auteurs met een Berberachtergrond die nog niet in het Nederlands verschenen waren. De reeks zal nog uitgebreid worden met zeven andere boeken van grote namen zoals Taos Amrouche, Kateb Yacine en Mohammed Choukri. De serie is een multimediaal project, geïnitieerd door de schrijver Asis Aynan en de vertaalster Hester Tollenaar, en mede mogelijk gemaakt door velen.