GOUDA – De gemeente Gouda heeft de jacht geopend op vooral Marokkaanse jongeren die zich vaker ernstig misdragen. De komende maanden wordt een lijst gemaakt van zestig topcriminelen, blijkt uit een veiligheidsrapport dat woensdag is gepresenteerd.

Vorige maand luidde de politie de noodklok over Marokkaanse jongeren die de stad teisteren. Zo is begin dit jaar het aantal inbraken met zeventig procent gestegen.

De Goudse politie is nu opeens via EenVandaag en Omroep West terughoudend door het niet over Marokkanen te hebben, maar ‘allochtone jongeren’. ‘Dat zijn niet alleen Marokkanen’, aldus politiechef Marlé van Tol. Maar burgemeester Milo Schoenmaker geeft toe dat uit statistieken blijkt dat onder de daders Marokkanen oververtegenwoordigd zijn.

Het doel van de top 60 is jongeren die vaker met politie en justitie te maken hebben weer in het gareel te krijgen naar voorbeeld van de gemeente Amsterdam die een top 600 kent. ‘We gaan bijvoorbeeld kijken uit wat voor gezin de jongeren komen en of dat er nog broertjes zijn die zich laten inspireren om het verkeerde pad op te gaan. Daarmee gaan we aan de slag’, aldus Schoenmaker. Volgens Van Tol wordt daarbij samengewerkt met jeugdwelzijn en justitie.

Buurtwerkers in Gouda geloven in de nieuwe aanpak van de gemeente Gouda, maar dan moet daar wel al in groep 8 van de basisschool mee worden begonnen. Eind dit jaar verwacht Gouda de eerste resultaten te kunnen presenteren.