Omroepwest: Marcel van den Eng

Begin dit jaar luidde de politie de noodklok over jongeren in Gouda die een enorme stijging van het aantal inbraken veroorzaken. Schoenmaker gaf toen al aan dat onder de daders Marokkanen oververtegenwoordigd zijn, maar de politie hield het op allochtonen.

Schoenmaker besloot daarop samen met politie, justitie, Bureau Jeugdzorg en allerlei andere organisaties die de verdachten weer op het rechte pad moeten krijgen, een lijst van Goudse topcriminelen samen te stellen. Het doel is dat de crimineel zijn leven betert, maar vooral ook dat Gouwenaars geen last meer van ze hebben.

Inbraken in huizen

Van de 64 topcriminelen, heeft bijna de helft zch in de afgelopen vijf jaar schuldig gemaakt aan woninginbraken. Ze waren ook verantwoordelijk voor enkele tientallen straatroven in Gouda en zeker dertien overvallen en afpersingen. Een groep van 29 jongeren op de lijst is eerder met justitie in aanraking geweest voor vermogens- en geweldsdelicten. Zes topcriminelen staan op een reservelijst.

De eerste 26 topcriminelen krijgen een regisseur toegewezen die een plan van aanpak gaat maken. De regisseur, bijvoorbeeld iemand van de reclassering, gaat het leven van de crimineel in kaart brengen en controleert hem. ‘Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de crimineel zich wel aan afspraken houdt over naar school gaan of komen opdagen op het werk. Als daaraan niet wordt tegemoetgekomen, wordt de crimineel op het matje geroepen’, aldus Schoenmaker.

Intensieve klus

Volgens burgemeester Schoenmaker is het een intensieve klus de criminelen weer op het rechte pad te krijgen. Hij wil toch binnen een jaar proberen al zijn plannen van aanpak klaar te hebben. ‘Ik ga binnenkort praten met twee gezinnen. Op de lijst staan ook criminelen die broers van elkaar zijn.’

De burgemeester zegt geluiden te ontvangen dat de verdachten niet blij zijn dat hun naam op de lijst staat. ‘Het gaat niet meer om losse inbraken. Dit is geen spelletje meer.’ Milo doelt daarmee dat het hele criminele verleden bij de aanpak wordt betrokken.

In januari moet blijken of de 64 grootste draaideurcriminelen niet weer in herhaling zijn vervallen.