Ghardaïa (Taghardayt) is een Berberse oasestad in Algerije en is de hoofdplaats van de provincie Ghardaïa. De stad telde in 2005 104.645 inwoners

De stad vormt het traditionele hart van de M’Zabvallei in het noorden van de Centrale Sahara, een gebied waar de islamitische sekte van de ibadieten sterk vertegenwoordigd is. Het ligt in een kloof en vormt een pentapolis met de heilige stad Beni Isguen en de steden Melika, Bou Noura en Atheuf.

De stad werd door Kharidjitische moslims gesticht in de 11e eeuw, telt veel middeleeuwse monumentale gebouwen en vormt vanwege haar bijzondere gebouwen sinds 1982 onderdeel van een UNESCO-werelderfgoedmonument. Le Corbusier werd door de bouwstijl beïnvloed tot zijn latere modernistische ontwerpen.

De stad is bekend om haar Amazigh tapijten van ruw geitenhaar, vaak uitgevoerd met simpele zwart-witte geometrische patronen. De belangrijkste activiteit is echter de landbouw, die gericht is op de productie van dadels. Verder bevinden zich er een glasblazerij en een staalfabriek. Ten zuiden van de stad wordt aardolie en aardgas gewonnen.

Het water voor de stad en dadelpalmen in de omgeving wordt grotendeels uit ondergrondse bronnen betrokken. In 1950 werd er een grote artesische bron gevonden op 1200 meter diepte.

Bij de stad ligt de luchthaven Noumérat – Moufdi Zakaria (of kortweg ‘luchthaven Ghardaïa’).