De Marokkaanse Islamitische Vereniging (MIV) Assalam in Gouda heeft de afgelopen tijd meer dan een miljoen euro ingezameld voor een nieuwe moskee. Dat gebeurde onder andere door een bijeenkomst waar een omstreden imam sprak. Maar of het inmiddels aangekochte pand ook daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen, is nog onzeker.
Gouda, waar bijna 10 procent van de bevolking Marokkaans is, telt momenteel drie moskeeën: Nour, El-Fath en As-Salaam. Deze drie kunnen het aantal belangstellenden niet meer aan. Daarom willen ze gezamenlijk een vierde moskee.

MIV Assalam heeft vorig jaar een leegstaand kantoorpand van vier verdiepingen gekocht aan de Antwerpseweg in Gouda. In de omgeving staan hoofdzakelijk bedrijven. Op enkele honderden meters afstand staat het Hoornbeeck College.

Op welke manier is er geld opgehaald?
MIV Assalam had voor de aanschaf en inrichting ongeveer 1,5 miljoen euro nodig. Bij islamitische organisaties elders in het land is geld geleend, maar de Goudse vereniging wilde dat zo snel mogelijk terugbetalen. Er moest hiervoor zo’n 1 miljoen euro op tafel komen. Dat doel is bereikt. Behalve een zaalvoetbaltoernooi, waren er ook benefietbijeenkomsten met gebed en lezingen van de Koran. Op een bijeenkomst in januari sprak de omstreden imam Tarik Chadlioui, die wordt geassocieerd met de radicale Belgische organisatie Sharia4Belgium. Dit leidde tot Kamervragen van het CDA.