HELMOND – De gemeenteraad van Helmond steunt een plan van aanpak om de overlast van Marokkaanse hangjongeren aan te pakken. De jongeren zouden onder andere een coach krijgen. De uitvoering van het plan kost ruim twee ton.

Het gaat om een harde kern van ongeveer dertig jongeren die voor veel overlast zorgen in de stad. De gemeente wil met ze in contact komen en ze een nuttige dagbesteding geven. Ook zouden de probleemjongeren een eigen coach moeten krijgen.

‘Veel geld’
De uitvoering van het plan kost 220.000 euro. Dat is veel geld, geeft CDA-wethouder Margreet de Leeuw toe. Volgens haar kost niets doen de samenleving alleen nog meer geld.

Allochtone raadsleden hebben de hulp aangeboden om met de groep in contact te komen. Ook de moskee wordt ingeschakeld. “Het is moeilijk om grip te krijgen op de jongeren, maar we proberen van alles”, zegt wethouder De Leeuw.

Onzinnig plan
Raadslid Theo van Mullekom van Helmond Actief zegt dat het idee van de coaches een waardeloos plan is dat niet gaat werken. “Dit is pappen en nathouden” Van Mullekom vindt dat de raddraaiers aan het werk moeten worden gezet. “Laat ze maar met de schop werken. Er is genoeg te doen in Helmond.” Volgens Van Mullekom kost dit de gemeenschap niets.