DEN BOSCH – Een 50-jarige vrouw uit Geldrop krijgt geen straf voor het inschrijven van een kind met een vervalste geboorteakte uit Marokko. Volgens justitie is de vrouw wel schuldig, maar heeft de zaak al te lang aangesleept. Daarnaast is de medische situatie van de vrouw volgens justitie zorgelijk.

Met de vervalste geboorteakte kreeg de vrouw een paspoort en werd het kind ingeschreven in het geboorteregister. Uit DNA-onderzoek bleek dat het kind helemaal niet van haar kon zijn. Het kind dat ze meenam naar het gemeentehuis was in werkelijkheid van een andere vrouw. Die had het kind vrijwillig aan haar afgestaan.

Man vrijgesproken
De echtgenoot van de vrouw heeft voor de rechtbank verklaard dat hij ervan overtuigd was dat zijn vrouw zwanger was. Hij verbleef in Nederland toen het kind zou zijn geboren. Volgens de rechter kan niet bewezen worden dat de man wist dat ze niet zwanger was. Daarom spreekt de rechtbank hem vrij.

Tegen de man en vrouw was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf geëist.

Belangen van echtpaar en kind
Volgens justitie had het openbaar ministerie, nadat het opsporingsonderzoek in 2010 werd afgesloten, snel tot een dagvaarding moeten overgaan. Dit vanwege de belangen voor het echtpaar en het kind. De man en vrouw hebben jarenlang in onzekerheid verkeerd. Justitie vindt dit ‘schrijnend’.

De kinderrechter heeft het kind vorig jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld.