Vorig jaar was er tijdens Djemaa el Fna in Rotterdam voor het eerst ook een Riffijns/Amazigh programma, met schrijvers, dichters en muziek van onder andere Chacha en Tarwa n Chig Mohand. Het Riffijnse onderdeel was een groot succes. Dit jaar is er geen Riffijns/Amazigh programma (een standje van de Berberbibliotheek is geen Riffijns programma), ondanks dat meer dan 90% van de Marokkaanse Nederlanders uit het Rif gebied komt. De reden die eerder werd opgegeven was dat er geen budget was.

Amazigh Times benaderde de organisatie van het evenement, Stichting De Loodsen. De directeur nodigde ons uit voor een interview, maar eenmaal daar wilde hij niet op camera reageren. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer.

“Waarom is er wel budget voor Dakka Marrakshia en Anasheed, maar geen budget voor Riffijnse culturele uitingen”? Het antwoord van de organisatie was vaag. De organisatie kan ook niet zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van de verhoudingen en de marginalisatie van de Riffijnse cultuur en identiteit, omdat zij daar vorig jaar uitgebreid over zijn geïnformeerd door een aantal betrokkenen. Ondanks het succes van vorig jaar en met de kennis van nu, dat men teleurgesteld is, heeft de organisatie aangegeven dat zij zelf bepalen wat voor soort programmering er is.

Veel mensen geven onder andere via social media aan, erg teleurgesteld te zijn dat er geen Riffijnse cultuurprogramma is. Vooral omdat men vorig jaar erg blij was dat er een keer wel aandacht werd geschonken aan de Riffijnse Amazigh cultuur. Wij hebben op straat mensen gesproken en gevraagd naar hun mening hierover.