Ex-kapitein Mustapha Adib en twee andere opposanten van het Marokkaanse regime zijn door een Franse rechter in het gelijk gesteld. In een uitspraak eerder deze maand achtte de rechter de beslissing van de Franse staat, in het bijzonder de prefect van het departement van de l’Oise, onwettig.
Het drietal werd het recht ontnomen om voor het kasteel in Betz te manifesteren. De rechter beschouwt het vreedzaam demonstreren voor het kasteel van de Marokkaanse koning een legitiem recht, welke niet in strijd is met de openbare orde.

Mustapha Adib is een voormalige luchtmachtkapitein die rond de eeuwwisseling een gevangenisstraf heeft moeten uitzitten. In 1998 schreef hij de toenmalige kroonprins een brief om de corruptie in het leger aan te kaarten. Kort hierna veranderde zijn leven in een hel. Mei jl. hield Mustapha een wekenlange hongerstaking op enkele meters van het Elysee, het ambtshuis van de Franse president.

Het kasteel in Betz, al enkele decennia in handen van het Marokkaanse koningshuis, is één van de favoriete residenties van koning Mohamed de 6de. Regelmatig trekt hij zich  hier terug om zich te laten behandelen of bij te komen.

De drie activisten kregen tevens een schadevergoeding van 1500 euro’s.

IMG 20171016 WA0002

IMG 20171016 WA0001