Frankrijk heeft de wil geuit om Marokko, maar ook Algerije te helpen om de grenzen beter te beveiligen en het vertrek van migranten naar Europa te remmen.

In een interview met l’Express verklaarde de Franse minister van Binnenlandse zaken dat Frankrijk zich bewust was van de moeilijkheden die sommige landen ervaren in de strijd tegen de illegale immigratie.

Volgens Gérard Colomb moet Frankrijk zich “vrijgevig” tonen maar niet vergeten “dat niet iedereen kan komen”. De bewindsland belooft een betere samenwerking met “de landen van herkomst en doorreis” om “de oversteek van migranten en de risico’s die ze daarmee lopen” te voorkomen.

Colomb oordeelde tevens dat Europa sommige landen financieel moest helpen met de beveiliging van de grenzen en dat er vooral “met de landen van herkomst moet worden gewerkt”.

Marokko ontving vorige week een financiële hulp van 200 miljoen euro van Europa voor projecten voor het creëren van banen. Het koninkrijk vroeg al herhaaldelijk hulp aan Europa om de migrantenstromen te remmen.