Rachid Benhammou

Zaterdag vond in Utrecht de première plaats van FuZion; een reeks concerten waarin de combinatie van Flamenco en Amazigh muziek centraal staat. In een uitverkochte Rasa, genoot het publiek van de klanken uit Andalusië en Noord Marokko. De Riffijnse Izran en traditionele Flamenco worden als het ware vermengd en het resultaat mag er wezen: een unieke mix van Amazigh en Andalusische klanken en ritmes, verrijkt met de prachtige stem van zangeres Erminia Fernández Córdoba. Een harmonie van verschillende culturen en geloven. Maar vooral de cross-over tussen Flamenco en Amazigh muziek maakt de samenwerking tussen de bandleden van Imetlaâ en de Flamenco muzikanten, tot een uniek Amazigh-Andalusisch concert. Mohamed Allati van Imetlaa: “Vanavond gaan we deze twee culturen met elkaar laten trouwen.” FuZion bestaat uit flamencomuzikanten en musici van de Nederlandse Amazigh band Imetlaâ. Imetlaâ maakt van de traditionele Riffijnse muziek swingende cross-overs met Latin, rock, funk en Dance. Dit keer dook Imetlaâ, samen met de flamencomuzikanten, het repetitielokaal in voor een project waarin ze de Amazigh muziek combineren met traditionele flamenco.

Mystieke sferen
De muzikale mix van Riffijnse muziek met flamenco, levert vuurwerk op. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat de gemeenschappelijke wortels van deze twee muziekstijlen teruggaan tot de ‘Moorse periode’ van Spanje, toen er op cultureel gebied een aantal interessante kruisbestuivingen ontstonden. Middels het muzikale spektakel bladeren de muzikanten terug in de geschiedenis; naar hoe harmonieus en tolerant dat tijdperk van islamitisch Spanje wel niet was; waar alles op een vreedzame manier mogelijk was. Een nostalgische periode waar ras, noch religie van belang was, maar eerder een commune ijverigheid wat resulteerde in een wonderbaarlijke beschaving. Meteen bij het eerste nummer waande het publiek zich in mystieke sferen. Als je je ogen sloot, bevond je je al gauw in het Andalusië van de Middeleeuwen.

Ode aan Nadia Tahtah
Indrukwekkend was het toen het nummer ‘Tlullusht Ibuda’ werd opgedragen aan de onlangs overleden Nadia Tahtah. De zaal, met overwegend Nederlandse toeschouwers, raakte door deze ode geëmotioneerd en dat liet men merken. Ook een prachtig a capella duet van Mustapha Ahrouch en Erminia Córdoba bezorgde menig toeschouwer kippenvel. En als klap op de vuurpijl werd het nummer Isefra, van Idir, geheel in Flamenco stijl gespeeld. Naast bekende nummers, kreeg het publiek ook een aantal nieuwe nummers te horen.

Fuzion speelt de komende maanden in verschillende theaters. Het eerstvolgende concert is in Etten-Leur. Daarna volgen de steden Amsterdam, Ede, Rotterdam, Den Haag en Helmond.
Voor meer informatie en de speellijst: Facbook