“Fouad Belkacem van Sharia4Belgium is misschien een crimineel, maar wel onze crimineel”, zegt Fikry El Azzouzi, schrijver en lid van theatergezelschap SIN. Vorig jaar verscheen zijn romandebuut ‘Het schapenfeest’.

Beste Abu Imran,

we hebben een band, laat daar geen twijfel over bestaan. Allebei behoren we tot de tweede generatie en allebei zijn we ’tot Belg genaturaliseerde Marokkanen.’

Als ze je ’tot Belg genaturaliseerde Marokkaan’ beginnen noemen, dan weet je dat er wat te wachten staat. Wat in de sterren geschreven stond is uiteindelijk gebeurd: je bent opgepakt.

Ik heb daar mijn twijfels over. Net zoals ik mijn twijfels heb over een pita met looksaus, je weet maar nooit wat ze in het vlees draaien. Ik twijfel er niet aan dat je een mediageile dorpsidioot bent, net zoals het feit dat er aan je arrestatie een geurtje kleeft.

Al snel werden er vergelijkingen gemaakt met Abou Jahjah van de Arabisch-Europese Liga. Je weet wel, die ’tot Belg genaturaliseerde Libanees.’

Voor mij heeft het een hoog déjà vu-gehalte. Bij hem werd er ook hysterisch gereageerd, hij werd ook als een bedreiging voor de democratie beschouwd. Ze wilden zijn nationaliteit afnemen en hij werd ook opgepakt. Ideologisch zitten jullie niet op dezelfde golflengte, maar in deze tijden is ideologie enkel een vorm van narcisme.

Abou Jahjah werd toen, onder druk van premier Guy Verhofstadt, aangehouden. Democratische spelregels werden genegeerd, en de schending der machten werd geklasseerd als een fait divers.

Het ging vooral om die ’tot Belg genaturaliseerde Libanees,’ die een lesje moest krijgen in de eigen democratisch spelregels: je mond houden of spreken zoals wij het graag hebben. Nadien was de algemene teneur dat media en politiek toch een beetje overdreven hadden.

Iedereen heeft het nu over je. Alles herhaalt zich, alsof ze zombies zijn die telkens over dezelfde steen struikelen. Media, politici, zelfs Jan met de pet. Maar ik denk dat Jan met de pet bij jou eerder een nostalgisch gevoel naar het afgelopen carnaval heeft.

Onder ’tot Belg genaturaliseerde Marokkanen’: je hebt er toch een zootje van gemaakt. Het enige wat je hebt gebracht is nog meer angst, nog meer vooroordelen over de islam. Was dat je bedoeling? Dan ben je er toch wel in geslaagd. Moest je niet eerder zieltjes winnen? Dan heb je ruimschoots gefaald.

Je bracht politici wel bij elkaar. Oké, ze kibbelden wat, probeerden elkaar de loef af te steken over hoe ze je het hardst moesten aanpakken. Maar over één ding waren ze het eens: Sharia4Belgium moeten we zo snel mogelijk verbieden.

Ik stel voor dat je een paar maanden bij Etienne Vermeersch gaat logeren. Hij zal luid zwart roepen, jij wit en na een paar maanden koppig doen is de hype in medialand weer overgewaaid.

Misschien moet je stilstaan bij de woorden van Bart De Wever. Deze tegen zijn zin ’tot Belg genaturaliseerde Vlaming’ stelde meteen voor om je Belgische nationaliteit af te nemen. Je terug te sturen naar Marokko om daar je gevangenisstraf uit te zitten. Je hebt daar nog een gevangenisstraf tegoed. Waarschijnlijk iets van in je wilde jaren, toen je nog geen dorpsidioot was, maar niet dat het nu zo saai voor je is.

Dictatuur
Vergeet niet dat Bart De Wever het doet voor je moslimbroeders, die jij telkens in diskrediet brengt. Hij vergeet ook niet dat de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn. Minister van Justitie Annemie Turtelboom lijkt het idee ook wel genegen. Jou zonder schroom willen opsluiten in een land dat nog steeds een dictatuur is. Stel je eens voor dat een landgenoot in een dictatuur wordt vastgehouden, met de kans op foltering, is het dan geen rel waard? Voor jou blijkbaar niet. Maar jij bent ook Abu Imran: de gevaarlijke dorpsidioot.

Marokko is weliswaar een sympathieke dictatuur, net zoals Syrië heel sympathiek kon zijn. Een democratie kan net als een dictatuur heel abstract zijn.

Waarschijnlijk ben je hier geboren en getogen? Er zal geen haar op je hoofd zijn dat er aan denkt om naar Marokko terug te keren. Zoals de meeste ’tot Belg genaturaliseerde Marokkanen’. Misschien voor een vakantie of om op familiebezoek te gaan? Zoals de meeste ’tot Belg genaturaliseerde Marokkanen’. Is het geen bittere pil om te slikken dat ze je nationaliteit zomaar kunnen afnemen? Ook al heb je een misdrijf gepleegd, dan willen ze je niet eens in hun eigen gevangenis.

Je komt tot het besef dat je al die tijd een tweederangsburger bent geweest en terug migrant in het land van je voorouders moet worden.