UTRECHT – In een boeiende en soms wat grimmige confrontatie heeft FC Twente zondag een punt gehaald bij FC Utrecht. In de Galgenwaard werd het 1-1. De kampioen achterhaalde met dat resultaat koploper PSV, dat een dag eerder had verloren van ADO Den Haag. De Eindhovenaren hebben echter een beter doelsaldo.

© ProShots
FC Utrecht kwam na ruim een half uur op voorsprong. Leon de Kogel rondde bekwaam voorbereidend werk van Nana Asare af. Het was eigenlijk de eerste echt gevaarlijke actie van de thuisclub. FC Twente had daar in het geheel niets tegenover gesteld.
Bevrijding
De treffer was in zekere zin een bevrijding voor FC Utrecht. In aanvallend opzicht was de thuisclub gehavend. Jacob Mulenga en Ricky van Wolfswinkel ontbreken al enige tijd, ook Frank Demouge was tegen de kampioen niet beschikbaar. De spits had zich afgelopen dinsdag in het inhaalduel met De Graafschap aan de enkel geblesseerd.
FC Twente had zijn problemen weer eens achterin liggen. De Amerikaanse aanwinst Oguchi Onyewu was onvoldoende hersteld van een rugblessure en een griepje, zijn logische vervanger Dwight Tiendalli viel vrij kort voor aanvang ook af. Daardoor kreeg de jonge Thilo Leugers weer eens een kans als linksachter.
Utrecht dominanter
De enige verdienste voor rust van FC Twente was aanvankelijk dat het FC Utrecht niet al te veel kans gaf de druk op te voeren. Met de wind in de rug was de thuisclub desondanks wel dominanter. De treffer van De Kogel was daarom niet onverdiend.
Kennelijk was de tegenslag voor het elftal van trainer Michel Preud’homme een soort van ‘wake-up call’. In extra tijd van het eerste deel kwamen de mogelijkheden ineens wel.
Douglas was met een kopbal dichtbij de 1-1, Marc Janko schoot in kansrijke positie te zwak in, doelman Michel Vorm greep in laatste seconden goed in bij een inzet van opnieuw Janko.
Bryan Ruiz
Met de van een operatie aan de knie herstelde Bryan Ruiz voor Janko nam FC Twente meteen na de hervatting opnieuw het initiatief. Dat leidde na vijf minuten tot de gelijkmaker. Nacer Chadli scoorde, na een fraaide solo van Luuk de Jong aan de linkerkant.
Daarna ontspon zich, soms ook letterlijk, een pittig gevecht met wisselende kansen. Zo werd een inzet van Dries Mertens door de Twentse doelman Nikolai Michailov maar net voor de lijn weggehaald. Edouard Duplan kopte voor FC Utrecht op de lat.
© ANP (NU Sport)

AmazighTimes AmazighTimes