Mustapha Adib, voormalige kapitein van het Marokkaans leger die al vijftien jaar in Frankrijk woont, heeft politiek asiel aangevraagd in de Verenigde Staten.

De ex-legerverantwoordelijke vertelde dat zelf op Facebook. “Na de misbruiken van de Franse autoriteiten tegen mij (…) en de vervolging die ik in Frankrijk heb geleden, heb ik officieel besloten om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten.”, aldus Adib.

Mustapha Adib stelt een advocatenkantoor gespecialiseerd in migratiezaken te hebben ingeschakeld om zijn asielaanvraag te regelen. Adib bevindt zich momenteel in de VS.

De 49-jarige ex-kapitein was in Marokko tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld en uit het leger gezet na een corruptiezaak te hebben aangegeven binnen de Royal Armed Forces. Hij zat de helft van zijn straf uit en vertrok vervolgens naar Frankrijk waar hij politiek asiel kreeg.

Adib kwam 4 jaar geleden in de media toen hij een ziekenhuis in Frankrijk bezocht waar de generaal Abdelaziz Bennani werd verzorgd. Hij liet toen een dreigbrief achter en werd door de Franse gendarmerie gearresteerd. Hij werd vervolgens vrijgelaten zonder te worden aangeklaagd.