De haven van Tanger Med zal binnenkort gepantserde voertuigen ontvangen die de EU heeft aangeboden aan Marokko ter bestrijding van illegale migratie.
De haven van Tanger Med zal binnenkort 75 gepantserde voertuigen met vierwielaandrijving en andere logistieke uitrusting uit de haven van Algeciras ontvangen. De Marokkaanse autoriteiten zullen deze officieel ontvangen als onderdeel van de door de EU aan Marokko verleende steun voor de bestrijding van illegale migratie.

Deze voertuigen zijn geen militaire uitrusting. Ze zijn ontworpen voor achtervolging en interventie in moeilijke gebieden waar migranten zich kunnen verbergen. Deze gepantserde voertuigen zijn ook bestand tegen aanvallen en gegooide stenen.

De Spaanse en Marokkaanse autoriteiten hebben besloten deze voertuigen via de haven van Tanger Med te vervoeren in plaats van Sebta. Om politieke redenen weigerde Marokko dit materiaal te ontvangen via de grenspost van deze stad. In 2006 deed zich een soortgelijke situatie voor toen Marokko weigerde een zending via Sebta te ontvangen. De Spaanse autoriteiten werden vervolgens gedwongen om het via de haven van Tanger Med af te leveren.

Het dagblad Al Ahdath Al Maghribia meldt dat de lading afgelopen donderdag aankwam in de haven van Algeciras. Er zal verschillende keren op en neer moeten worden gevaren om deze voertuigen de komende dagen naar de haven van Tanger te vervoeren. Volgens de Spaanse media bedragen de totale kosten van deze voertuigen en andere logistieke uitrusting (waaronder ook snelle boten) 2,5 miljoen euro.

Bijgevoegde afbeelding is ter illustratie.

© REDACTIE 2018