In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Algerije worden volgens Amnesty International mensenrechten geschonden. Critici worden gewelddadig het zwijgen opgelegd, er zijn wetten die marteling en mishandeling ondersteunen en ook vrouwen worden niet beschermd tegen op hen gericht geweld.

President Abdelaziz Bouteflika, aan de macht sinds 1999, doet er volgens Amnesty International alles aan om voor een vierde keer als president gekozen te worden.

Critici gewelddadig aangepakt
Hoewel de zogeheten noodtoestand in het land in 2011 werd opgeheven, zijn er nog steeds ernstige restricties die de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering beperken. ‘De strategie van de Algerijnse autoriteiten is het in de kiem smoren van iedere persoon die kritiek heeft op hen en hun beleid’, meldt Nicola Duckworth, Amnesty International’s Senior Director of Research.

Vorige maand overvielen veiligheidstroepen Al-Atlas, een eigen televisiezender die in zijn uitzendingen de autoriteiten had bekritiseerd. De zender werd gedwongen uit de lucht te gaan. ‘Aanvallen op een eigen televisiezender omdat het aandurft een ander standpunt in te nemen is een aanval op de vrijheid van meningsuiting.’

Een ander schrijnend voorbeeld: de vrouw van een journalist werd door drie personen in burger aangevallen, hoogstwaarschijnlijk leden van de veiligheidstroepen. Terwijl de drie haar onder schot hielden, eisten zij dat haar man ophield met het bekritiseren van de overheid op Facebook, waarna ze haar verwondden met heet water.