Elk jaar worden enkele duizenden kinderen door hun families verlaten in Marokko, wat het “koninkrijk in een ongekende schizofreniesituatie” laat volgens activiste Aicha Chenna.

De bekende vrouwenactiviste vertelde aan het Spaans blad Mujer Hoy dat “jaarlijks 5000 kinderen worden verlaten” in Marokko, dit zonder de “24 baby’s die dagelijks in vuilbakken worden gegooid”.

Aicha Chenna vecht al ruim veertig jaar met haar vereniging voor de rechten van alleenstaande moeders, weduwen en verstoten vrouwen. In het koninkrijk bestaan geen officiële cijfers en is er ook weinig aandacht voor de situatie van deze vrouwen. De activiste wil dat ze erkend worden door de Marokkaanse overheid.

De vereniging van Aicha Chenna behandelde “ruim 7000 gevallen van alleenstaande moeders” en heeft momenteel een team van 35 vrijwilligers. Ook wordt samengewerkt met andere verenigingen in Marrakech, Fez en Tanger.

Wetenswaardig is dat volgens artikel 490 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht, ieder die geslachtsgemeenschap buiten het huwelijk heeft of abortus pleegt, een gevangenisstraf riskeert. Deze tekst maakt de situatie en de bescherming van alleenstaande moeders extra moeilijk.