Gisteren berichtten Marokkaanse media over de vrijlating van Hirak-activist El Mortada Iamrachen na een koninklijke gratie ter gelegenheid van Eid ul-Fitr. De informatie blijkt echter fout te zijn.

Advocaten dicht bij het Hirak-dossier hadden aan de media laten weten dat Iamrachen tot de 107 Hirak-activisten behoorde die woensdag voor het Suikerfeest door Koning Mohammed VI werden gepardonneerd.

Le Desk schrijft dat de informatie door de advocaten van de Hirak-activisten op sociale media was verspreid, en vervolgens ook door leden van de familie van Iamrachen. Deze laatsten zouden zelfs de vrijlating van de jongeman van gerechtelijke bronnen hebben vernomen!

De zaak zorgt voor veel vragen in Marokko. Werd de gratie ingetrokken of stond de naam van de activist helemaal niet op de lijst van begunstigden? En waarom zouden zijn advocaten een dergelijke informatie hebben verspreid als het niet waar is?

El Mortada Iamrachen werd in november 2017 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor terrorisme. Zijn straf werd in november 2018 in beroep bevestigd. Iamrachen viel echter vooral op door zijn steun aan de Hirak protestbeweging in Al Hoceima.