Als bijna topscorer in de Eredivisie had Abdenasser El Khayati stiekem wel gehoopt op een belletje uit Rabat, niets bleek minder waar: weer valt de rots in de branding van ADO Den Haag buiten de pikorde van Hervé Renard.
Als relatieve laatbloeier steekt El Khayati momenteel in de vorm van zijn leven, met slechts 8 competitieoptredens achter de rug staat de teller nu alweer op maar liefst 7 doelpunten en 3 assists. Waar wel duidelijk is dat de multifunctionele aanvaller wel degelijk wordt gevolgd door de Marokkaanse voetbalbond, is een oproep tot nu toe altijd uitgebleven. De voormalig speler van Burton Albion en Queens Park Rangers kan zich er enigszins bij neerleggen, maar hoopt binnen afzienbare tijd toch met trots dat rood-groene tricot te mogen dragen.

”Kreeg laatst een berichtje van Mark Wotte, vertelde me dat de staf van het Marokkaanse elftal gecharmeerd van me is”
In een uitgebreid onderonsje met weekblad Voetbal International vertelt de inmiddels alweer 29-jarige middenvelder over zijn droom om international te worden: ”Vorige week werd de selectie bekend, ik zat er weer niet tussen. Weer niet. Terwijl ik toch niet veel meer kan laten zien dan dit, ik ben een van de topscorers van de Eredivisie! Ik moet keihard mijn best blijven doen, maar het lastige is dat ik op een positie speel met heel veel concurrentie. Ik kreeg laatst een berichtje van Mark Wotte, die al heel lang de Onder-23 van Marokko traint. Hij zei dat hij het met de staf van het Marokkaanse elftal over me gehad had, dat ze van me gecharmeerd zijn, maar dat er gewoon heel veel goede spelers rondlopen op mijn plek. Dan heb je het over Younes Belhanda, die Champions League speelt met Galatasaray, Hakim Ziyech die het geweldig doet bij Ajax en Mbark Boussoufa die terecht heel veel krediet heeft.”

Ondanks het feit dat er binnen de Marokkaanse selectie een hevige concurrentiestrijd heerst, blijft El Khayati hopen op die ene kans om zich te bewijzen bij de Leeuwen van de Atlas. ”Al heb ik weleens het gevoel dat er mensen zijn die denken: Hij heeft geweldige statistieken, alleen is dat maar voor een club als ADO Den Haag. Maar ik draai het om: zet mij in een team met nóg betere spelers en ik ga zelf ook weer beter presteren. Maar natuurlijk heb ik ook het gevoel dat het te maken heeft met de club waar ik voor speel.”

”Maar als Nederland mij eerder belt, graag”
Mocht de kans bij Marokko zich niet aandienen, dan zou Nederland een uitstekend alternatief zijn, aldus El Khayati: ”Ja, ik kan ook voor Nederland spelen. Kijk, ik heb het afgelopen jaar altijd gezegd dat ik graag voor Marokko wilde uitkomen, daar ligt mijn eerste keuze. Maar als Nederland mij eerder belt, graag. Dat zou voor mij ook een enorme eer zijn. Ik wil gewoon graag een interlandcarrière. Als ik daarin een keuze moet maken, dan kies ik simpelweg voor het land dat mij als eerste belt.”

© REDACTIE 2018