Marokko probeerde  Ihattaren te overtuigen door hem enkele voordelen aan te bieden

Mohamed Ihattaren heeft in een lang interview met het AD over zijn keuze voor Oranje gesproken. De jonge aanvaller besloot onlangs voor Nederland en niet voor Marokko uit te komen.

Mohamed en zijn broer Yassir spraken samen over de keuze van de tiener. Beiden komen uit een gezin met vijf zoons en zijn trots op hun Nederlandse en hun Riffijnse achtergrond.

“In de discussies over Mo riepen mensen in voetbalpraatprogramma’s: hij zal wel voor Marokko kiezen, want er is altijd druk vanuit de ouders en de omgeving in zo’n situatie. En het omgekeerde lazen we ook. Omdat de Ihattarens uit de Rif komt, waar opstanden zijn tegen de regering en men ‘een hekel heeft aan de Marokkaanse koning’, zou het juist níet Marokko worden voor Mo. Om maar meteen duidelijk te zijn: beide aannames kloppen niet. Althans niet in ons geval. En ik merk dat ook bij meer Marokkaanse jongens met voetbaltalent en hun ouders. Het valt wel mee met die sociale druk. (…) Wij hebben ook gevoel voor Marokko. Het land. De cultuur. Tuurlijk. Maar: wat heeft Mo met het voetbal in Marokko? Als je eerlijk bent: niks. Van kleins af aan heeft hij alles geleerd in de Nederlandse voetbalcultuur. In Nederland kent hij alles en iedereen, in Marokko niemand.”, vertelt Yassir (33) die zijn baan als docent geschiedenis opgaf om zijn jong broertje te

“Het is eigenlijk heel natuurlijk gegaan, mijn keuze. In de lijn van hoe we thuis zijn opgevoed. ‘Mensen die goed voor jou zijn, daar doe je goed voor terug’. En: ‘loyaal zijn is belangrijk’. Die dingen hebben mijn vader en moeder ons meegegeven. Nou, bij PSV en bij de KNVB zijn ze al jaren goed voor mij. Ik kan zelfs zeggen ‘top’. Ik heb alle kansen gekregen, alle medewerking. Het had ondankbaar gevoeld om een andere keuze te maken, alleen vanwege mijn Marokkaanse roots.”, vervolgt Mohamed.

Marokko probeerde Mohamed Ihattaren te overtuigen door hem enkele voordelen aan te bieden in het koninkrijk, zoals een hotel van 150 kamers aan de kust en 30 huizen waarvan de inkomsten voor hem zouden zijn. De jonge speler kreeg in Utrecht het bezoek van voetballegendes Aziz Bouderbala en Nouredine Naybet. Na het overlijden van zijn vader kwam ook de commissaris van Mohammed VI in Nederland, de Marokkaanse consul en de baas van de Marokkaanse voetbalbond Fouzi Lekjaa langs.

“Mijn keuze is niet zo uitgevallen omdat Marokko misbruik zou hebben gemaakt van de begrafenis. We hebben het niet zo ervaren dat Marokko heeft gepusht. Ik vond het bijvoorbeeld mooi wat Hakim Ziyech zei. We spraken elkaar toen we met PSV in september tegen Ajax speelden. ‘Laat je niet gek maken. Doe wat je gevoel zegt’, was zijn boodschap. Bij PSV sprak ik natuurlijk met Ibi (Afellay, red.) En ook veel met de trainer. Mark van Bommel zei net als andere mensen binnen bij PSV: ‘Kijk naar wat jíj en je familie zelf belangrijk vinden’.”

Riffijnse Nederlander Mohamed Ihattaren uitgescholden op luchthaven

De 17-jarige Riffijnse Nederlander Mohamed Ihattaren maakte enkele dagen geleden de keuze om voor Nederland uit te komen en niet voor Marokko. Zijn besluit valt niet bij iedereen in goede aarde.

De 17-jarige middenvelder zou eerder deze week door enkele supporters van Marokko op de luchthaven van Eindhoven zijn beledigd.

Ihattaren, die met zijn club op weg was naar Oostenrijk voor een wedstrijd tegen Lask Linz, werd onder meer een landverrader genoemd door de ontevreden fans van de Atlas Leeuwen.

Mohammed Ihattaren maakte begin deze maand bekend dat hij voor Oranje wilde spelen. Hij verklaarde toen dat hij lang had getwijfeld maar uiteindelijk voor Nederland had gekozen omdat hij sinds Onder 14 voor Oranje speelt.

FC Barcelona wil Ihattaren naar Catalonië halen

Na Chelsea en AC Milan wil nu ook FC Barcelona de Riffijns-Nederlandse Mohammed Ihattaren contracteren.

De 17-jarige aanvaller van PSV-Eindhoven zou bij de Spaanse topclub niemand anders dans Luis Suarez vervangen.

Volgens het Spaans blad Sport is Barcelona actief op zoek naar een aanvaller en zou reeds waarnemers naar Nederland hebben gestuurd om wedstrijden van Ihattaren bij te wonen.

Mohammed Ihattaren is één van de opkomende voetbaltalenten in Nederland. De jonge speler afkomst uit de regio van Al Hoceima scoorde drie doelpunten en maakte zes assists in twaalf wedstrijden dit seizoen.

De jonge speler, die onlangs zijn vader verloor, staat tot 2022 onder contract bij PSV Eindhoven.

Marokkaanse supporters riskeert 5 jaar cel voor hijsen Spaanse vlag

Een supporter van de voetbalclub Hassania Agadir verschijnt vandaag voor de rechtbank van eerste aanleg van Agadir voor vlagschennis.

De supporter werd na een wedstrijd van zijn club op 6 oktober gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen omdat hij de Spaanse vlag had gehesen tijdens het duel. Volgens Chtouka Press werd de arrestatie van de voetbalfan door de mensenrechtenorganisatie AMDH bevestigd.

Eind september hadden supporters van Moghreb Tetouan eveneens de Spaanse vlag gehesen tijdens een wedstrijd tegen Kawkab Marrakech. Dat gebeurde uit protest na de dood van Hayat Belkacem, jonge studente uit Tetouan die door de koninklijke marine werd doodgeschoten toen ze naar Spanje probeerde te emigreren.

Sinds de incidenten tijdens de wedstrijd werden zestien arrestaties verricht. Moghreb Tetouan werd tevens tot een wedstrijd zonder publiek en 50.000 dirham boete veroordeeld.

El Khayati: Marokko eerste keuze, maar kan ook voor Nederland spelen

Als bijna topscorer in de Eredivisie had Abdenasser El Khayati stiekem wel gehoopt op een belletje uit Rabat, niets bleek minder waar: weer valt de rots in de branding van ADO Den Haag buiten de pikorde van Hervé Renard.
Als relatieve laatbloeier steekt El Khayati momenteel in de vorm van zijn leven, met slechts 8 competitieoptredens achter de rug staat de teller nu alweer op maar liefst 7 doelpunten en 3 assists. Waar wel duidelijk is dat de multifunctionele aanvaller wel degelijk wordt gevolgd door de Marokkaanse voetbalbond, is een oproep tot nu toe altijd uitgebleven. De voormalig speler van Burton Albion en Queens Park Rangers kan zich er enigszins bij neerleggen, maar hoopt binnen afzienbare tijd toch met trots dat rood-groene tricot te mogen dragen.

”Kreeg laatst een berichtje van Mark Wotte, vertelde me dat de staf van het Marokkaanse elftal gecharmeerd van me is”
In een uitgebreid onderonsje met weekblad Voetbal International vertelt de inmiddels alweer 29-jarige middenvelder over zijn droom om international te worden: ”Vorige week werd de selectie bekend, ik zat er weer niet tussen. Weer niet. Terwijl ik toch niet veel meer kan laten zien dan dit, ik ben een van de topscorers van de Eredivisie! Ik moet keihard mijn best blijven doen, maar het lastige is dat ik op een positie speel met heel veel concurrentie. Ik kreeg laatst een berichtje van Mark Wotte, die al heel lang de Onder-23 van Marokko traint. Hij zei dat hij het met de staf van het Marokkaanse elftal over me gehad had, dat ze van me gecharmeerd zijn, maar dat er gewoon heel veel goede spelers rondlopen op mijn plek. Dan heb je het over Younes Belhanda, die Champions League speelt met Galatasaray, Hakim Ziyech die het geweldig doet bij Ajax en Mbark Boussoufa die terecht heel veel krediet heeft.”

Ondanks het feit dat er binnen de Marokkaanse selectie een hevige concurrentiestrijd heerst, blijft El Khayati hopen op die ene kans om zich te bewijzen bij de Leeuwen van de Atlas. ”Al heb ik weleens het gevoel dat er mensen zijn die denken: Hij heeft geweldige statistieken, alleen is dat maar voor een club als ADO Den Haag. Maar ik draai het om: zet mij in een team met nóg betere spelers en ik ga zelf ook weer beter presteren. Maar natuurlijk heb ik ook het gevoel dat het te maken heeft met de club waar ik voor speel.”

”Maar als Nederland mij eerder belt, graag”
Mocht de kans bij Marokko zich niet aandienen, dan zou Nederland een uitstekend alternatief zijn, aldus El Khayati: ”Ja, ik kan ook voor Nederland spelen. Kijk, ik heb het afgelopen jaar altijd gezegd dat ik graag voor Marokko wilde uitkomen, daar ligt mijn eerste keuze. Maar als Nederland mij eerder belt, graag. Dat zou voor mij ook een enorme eer zijn. Ik wil gewoon graag een interlandcarrière. Als ik daarin een keuze moet maken, dan kies ik simpelweg voor het land dat mij als eerste belt.”

© REDACTIE 2018

De Riffijnse kampioen Benseddik daagt Badr Hari uit

Volgens de Riffijnse kampioen is er geen twijfel mogelijk, Badr Hari is bang van hem en daarom zal er waarschijnlijk nooit een gevecht komen. “Hij was niet op Glory 59 aanwezig om me aan te moedigen maar om naar het gevecht van Rico Verhoeven te kijken.”, verklaarde Benssedik die iets meer vertelde over zijn onverwachte uitdaging.

“Ik was in de kleedkamers en ik zei tegen mijn broertje dat als ik in de eerste ronde mijn tegenstander knockout sloeg, ik Badr Hari zou uitdagen.”, aldus de Belgisch-Riffijnse kickbokser.

“Badr komt uit Amsterdam. Als ik hem daar uitdaag mag hij niet weigeren om in de ring te stappen en te antwoorden. Iedereen moet dus dit gevecht zien en uitmaken wie de beste is”, verklaarde Ben Saddik die “helemaal niet bang” is van Hari.

“Ik ga heel eerlijk antwoorden. Zijn tijd is voorbij, hij is wat ouder geworden. Bovendien was ik persoonlijk een grote fan van Badr Hari maar ik weet dat hij niet meer kan doen wat hij vroeger deed. Het is tijd voor een andere Marokkaan om de vlag te hijsen.”