Marokko probeerde Ihattaren te overtuigen door hem enkele voordelen aan te bieden
Mohamed Ihattaren heeft in een lang interview met het AD over zijn keuze voor Oranje gesproken. De jonge aanvaller besloot onlangs voor Nederland en niet voor Marokko uit te komen.
Mohamed en zijn broer Yassir spraken samen over de keuze van de tiener. Beiden komen uit een gezin met vijf zoons en zijn trots op hun Nederlandse en hun Riffijnse achtergrond.
“In de discussies over Mo riepen mensen in voetbalpraatprogramma’s: hij zal wel voor Marokko kiezen, want er is altijd druk vanuit de ouders en de omgeving in zo’n situatie. En het omgekeerde lazen we ook. Omdat de Ihattarens uit de Rif komt, waar opstanden zijn tegen de regering en men ‘een hekel heeft aan de Marokkaanse koning’, zou het juist níet Marokko worden voor Mo. Om maar meteen duidelijk te zijn: beide aannames kloppen niet. Althans niet in ons geval. En ik merk dat ook bij meer Marokkaanse jongens met voetbaltalent en hun ouders. Het valt wel mee met die sociale druk. (…) Wij hebben ook gevoel voor Marokko. Het land. De cultuur. Tuurlijk. Maar: wat heeft Mo met het voetbal in Marokko? Als je eerlijk bent: niks. Van kleins af aan heeft hij alles geleerd in de Nederlandse voetbalcultuur. In Nederland kent hij alles en iedereen, in Marokko niemand.”, vertelt Yassir (33) die zijn baan als docent geschiedenis opgaf om zijn jong broertje te
“Het is eigenlijk heel natuurlijk gegaan, mijn keuze. In de lijn van hoe we thuis zijn opgevoed. ‘Mensen die goed voor jou zijn, daar doe je goed voor terug’. En: ‘loyaal zijn is belangrijk’. Die dingen hebben mijn vader en moeder ons meegegeven. Nou, bij PSV en bij de KNVB zijn ze al jaren goed voor mij. Ik kan zelfs zeggen ‘top’. Ik heb alle kansen gekregen, alle medewerking. Het had ondankbaar gevoeld om een andere keuze te maken, alleen vanwege mijn Marokkaanse roots.”, vervolgt Mohamed.
Marokko probeerde Mohamed Ihattaren te overtuigen door hem enkele voordelen aan te bieden in het koninkrijk, zoals een hotel van 150 kamers aan de kust en 30 huizen waarvan de inkomsten voor hem zouden zijn. De jonge speler kreeg in Utrecht het bezoek van voetballegendes Aziz Bouderbala en Nouredine Naybet. Na het overlijden van zijn vader kwam ook de commissaris van Mohammed VI in Nederland, de Marokkaanse consul en de baas van de Marokkaanse voetbalbond Fouzi Lekjaa langs.
“Mijn keuze is niet zo uitgevallen omdat Marokko misbruik zou hebben gemaakt van de begrafenis. We hebben het niet zo ervaren dat Marokko heeft gepusht. Ik vond het bijvoorbeeld mooi wat Hakim Ziyech zei. We spraken elkaar toen we met PSV in september tegen Ajax speelden. ‘Laat je niet gek maken. Doe wat je gevoel zegt’, was zijn boodschap. Bij PSV sprak ik natuurlijk met Ibi (Afellay, red.) En ook veel met de trainer. Mark van Bommel zei net als andere mensen binnen bij PSV: ‘Kijk naar wat jíj en je familie zelf belangrijk vinden’.”