Een ruzie over drugs was volgens het Openbaar Ministerie de aanleiding voor een vechtpartij op 16 november bij de Albert Heijn in de wijk De Weide in Hoogeveen. Twee bewoners van het asielzoekerscentrum in Hoogeveen gingen twee anderen volgens de officier van justitie met messen te lijf.

Tegen de mannen van 23 en 25 jaar uit Marokko eiste ze 2,5 jaar gevangenisstraf voor twee pogingen tot doodslag.

Ze hield er in haar eis rekening mee dat de twee later die nacht zelf slachtoffer werden van ernstige mishandeling op hun kamer in het azc. Ze werden met staven en messen bewerkt door de slachtoffers van het geweld bij de supermarkt.

De verdachten, van wie er een naar Nederland was gekomen omdat hij in Marokko naar eigen zeggen niet meer veilig was, ontkenden dat ze op 16 november op het plein voor de supermarkt waren geweest. Ze zeiden dat zij niet de mannen waren die waren te zien waren op camerabeelden die in de rechtszaal werden getoond.

Daarop waren meerdere mannen te zien die achter elkaar aanrenden en elkaar sloegen en schopten. De messen waren niet te zien, doordat de mannen niet vlak voor de camera stonden.

Volgens de officier van justitie was het zeker dat de twee Marokkanen de daders waren, omdat de slachtoffers hen later aanwezen op foto’s en een beveiligster van het azc ze herkende.

Een van de slachtoffers liep snijwonden op op zijn gezicht en hals. De ander brak zijn arm en beide mannen zaten onder de blauwe plekken.

Volgens de advocaten van de twee was er helemaal geen bewijs dat hun cliënten de daders waren. De slachtoffers waren volgens hen stomdronken. Daarom waren hun verklaringen alles behalve betrouwbaar.

Uitspraak: 20 februar