Ter gelegenheid van de viering van Amazigh New Year 2970 zal de Tayri Nwakal- vereniging een plechtig eerbetoon brengen aan verschillende wetenschappelijke, culturele, economische, literaire, religieuze en sportieve persoonlijkheden tijdens een groot internationaal cultureel festival dat in Agadir wordt georganiseerd. 10, 11 en 12 januari.

Tijdens dit festival wordt een eerbetoon gebracht aan de ondernemer Mohamed Al Mouden, vice-president van de kamer van koophandel, industrie en diensten van Agadir, door hem de Hajj Ahmed Akhenouch-prijs toe te kennen, als erkenning voor zijn initiatieven om jonge ondernemers met renteloze leningen aan te moedigen, te oriënteren, op te leiden en op te leiden om hen te helpen bij het slagen van hun projecten. Dit laatste heeft inderdaad bijgedragen tot de oprichting van ongeveer 643 bedrijven en heeft daarmee bijgedragen tot het creëren van 2.100 banen.

Wat de Mhand Ouzal-prijs betreft, hij keert dit jaar terug naar de decaan van de Azarif-school, Hajj Mohammed ben Al Hassan Achibi, uit een geleerdenfamilie die sinds 1964 als imam van deze school werkt. Wat de Mohammed Mounib-prijs betreft, deze wordt toegekend aan de jonge onderzoeker en vertaler Rachid Najib, oorspronkelijk afkomstig uit de regio Goulemin Oued Noun en die op jonge leeftijd geïnteresseerd is in de Amazigh-cultuur.

Bij dezelfde gelegenheid worden ook de Amazigh-dichter Omar Taous en de dichter en vertaler Mohammed Farid Zalhoud geëerd.

Met betrekking tot de Larbi Ben Mbarek-prijs gaat dit jaar naar Yassine Rami, de verdediger van Hassania d’Agadir en Youssef Moustakim, de “Maestro” van Ultras Imazighen en het publiek van Hassania d’Agadir en één van de beroemdste Marokkaanse supporters.

Dit jaar koos de vereniging het thema ”  Welke regionale strategie om de Amazigh-taal in de Souss-Massa-regio te formaliseren  ” en dit in overeenstemming met het lopende debat over de uitgebreide regionalisering en de middelen om te slagen, evenals de wens van deze vereniging om, zoals instellingen en ministeriële departementen, deel te nemen aan het opstellen van een plan om het officiële karakter van de Amazigh te activeren, zoals voorzien in haar regelgevingswetgeving gepubliceerd in het officiële tijdschrift.

” De Amazigh-taal in Noord-Afrika ” is een thema dat ook zal worden behandeld met de deelname van de Algerijnse universitaire onderzoeker Nasser Jabi, coördinator van het boek Amazigh Movements in Noord-Afrika , de Tunesische schrijver Fathi Moammer, de acteur Libische politicus en voormalig president van het Amazigh Wereldcongres Fathi ben Khalifa en van de Marokkaanse academische Hussein Bou Yaacoubi, auteur van het boek The Amazigh Question in Marokko en Algerije . ”  De Amazigh-beweging in Marokko: welke perspectieven na formalisering  ?” Is een thema dat ook zal worden besproken.

En om Amazigh Nieuwjaar 2970 te vieren, wordt op zondag 12 januari een grote artistieke avond georganiseerd op het Al Wahda-plein op het strand van Agadir. Het zal live worden uitgezonden op het Amazigh-kanaal en zal de deelname van artiesten Omar Boutmazought, de Ahwach Bnat Louz-groep van Tafraout, El Batoul Marwani, Fatima Tabaamrant en Raïs El Hussein Taous zien.