Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat Ammouri Mbarek, bekend als de vernieuwer van de Amazigh muziek, op 64 jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloor. In zijn geboortedorp Imezghalen in Taroudant, is een ode gehouden aan het leven van Mbarek.

In het in de heuvels gelegen dorp van het Atlasgebergte, Taroudant, was de Amazigh kunstenaar Mbarek in 1951 geboren. Als kind was hij een herder en tijdens het grazen van de kudde, neuriede hij verschillende liederen. Na de brute dood van zijn ouders belandde hij op 8 jarige leeftijd in het nabijgelegen weeshuis van Taroudant. Hij volgde een studie Arabisch en Frans en concentreerde zich op het Tamazight.
In 1969 richtte Mbarek, samen met zijn schoolvriendjes, een band op met de naam ‘the Birds’. De groep speelde voornamelijk Franstalige liedjes. In 1970 vertrok hij naar Agadir om op zoek te gaan naar een baan. Mbarek vormde een nieuwe band, genaamd ‘ the Souss Five’. Toen zongen ze voornamelijk in het Arabisch. Desalniettemin, aangemoedigd door een lid van de AMREC, een organisatie voor vernieuwing van de Amazigh muziek in Rabat, verhuisde hij naar Rabat met als doel: onderzoek doen naar Amazigh muziek. De band ‘Ousman’ werd opgericht in 1973. Na vijf jaar van succes en optredens in verschillende Europese steden zoals Parijs, Brussel en Lyon, maakte de band in 1978 bekend per direct uit elkaar te gaan.

Mbarek besloot een solo album uit te brengen, genaamd ‘Tazwit Nera nek dim een nmun’, vertaald in het Engels als ‘Bee I Wanna be your Company on your Way’. In 1985 won Mbarek de derde prijs tijdens het festival Muhammadia Music voor het lied van Ali Azaykou: ‘Gennevilliers’.