Het is vandaag exact een jaar geleden dat de rapper Hussain Bellagrache, beter bekend als Rifinox uit Nador verdween. De talentvolle 22-jarige rapper verliet zijn ouderlijk huis i Zghanghan in de ochtend van 2 maart 2015 om vervolgens nooit meer terug te keren. Zijn levenloze lichaam werd enkele weken later teruggevonden door een wandelaar in de bossen in omgeving van het bergplateau Gourougou.

In een serie van artikelen zal Amazightimes. stil staan bij de zaak van Rifinox, wiens moord de gemoederen bezig houdt.

De persoon en zijn boodschap
Rifinox rapte over verschillende onderwerpen, zoals: educatie, gelijkwaardigheid en solidariteit en streefte naar voerspoed voor een ieder. Hij wordt ook omschreven als een rustige, goedlachse en respectvolle jongeman die leefde voor zijn vak, opkwam voor andere rappers en zijn moedertaal, het Riffijns. Rifinox had een speciale voorliefde voor het doen herleven van vergane tijden en woorden. Zijn toewijding inspireert velen zowel in de Rif als ver daarbuiten.

Gevonden
In een van de vele video’s vertelt zijn emotionele vader over het onrecht dat zijn zoon is aangedaan en de staat waarin hij gevonden is. Drie weken na verdwijning, op 22 maart, is het zwaar verminkte lichaam van Hussain gevonden. DNA onderzoek moest eraan te pas moeten komen om de identiteit van Rfinox vast te stellen. Uit autopsierapport en de getuigenissen bleek dat het aangevreten en onthoofde lichaam in een staat van ontbinding verkeerde en dat Hussain om het leven is gekomen als het gevolg van een barbaarse executie.
Veetransport
In het politierapport is vermeld dat de resten in een ambulance zijn getransporteerd, Dit ontkennen getuigen echter. Volgens hen zou Rifinox op een mensonterende wijze zijn geborgen. Namelijk in een blauw zeil en vervolgens in achter in de laadruimte van een Honda zijn geplaatst. Een Honda is een voertuig dat normaliter gebruikt wordt voor (vee)transport.

Doofpot en kritiek
Een jaar na dato zijn de verdachten nog steeds op vrij voeten. Dit ondanks stille tochten, druk op de lokale en landelijke overheid. Critici verwijten de autoriteiten ook dat zij de zaak van de kritische rapper in de doofpot te hebben gestopt. Desondanks blijven mensenrechtenorganisaties en verscheidene burgerinitiatieven zich inzetten om achter de waarheid te komen. Petities zijn gestart*, verenigingen zijn in het leven geroepen en een stap naar de Internationel Hof van Justitie is gezet.

In het laatste couplet van zijn single ‘Tamzi’ rapt Rifinox over het proces van het ouder worden, een recht wat hem op brute wijze is ontgenomen.


Tudart aqa t gwar
rhem tikettar
acewwaf it caba
Aghembub iqetta
kurci itrah iteqsih
nnant imezwura
n3er jed n temzi
umi tyura tusar