De Rotterdamse haven en Schiphol moeten dicht voor Marokkaanse schepen en vliegtuigen als Marokko blijft weigeren illegale criminele Marokkanen uit Nederland terug te laten keren.

Met deze maatregel wil de PVV Marokko dwingen vluchten met uitgezette vreemdelingen toe te laten.

Dat zei PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dinsdag in een overleg met minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). Probleem bij de uitzetting van afgewezen asielzoekers is dat hun land van herkomst vaak weigert mee te werken aan hun terugkeer.

Asielzoekers zonder paspoort hebben nieuwe reispapieren nodig, maar de landen waarnaar ze terug moeten weigeren vaak mee te werken.

Gevolgen
Volgens Fritsma zal het reisdocumenten regenen als Nederland dreigt Marokko te gaan boycotten, maar oppositiefracties namen zijn idee niet erg serieus. Leers wilde zich op voorhand niet vastleggen op maatregelen tegen onwillige landen. Wel gaf hij eerder al aan dat weigerachtigheid gevolgen kan hebben voor eventuele ontwikkelingssamenwerking.

Terugkeerverklaring
Leers reageerde welwillend op het voorstel van Fritsma een vluchteling bij binnenkomst een terugkeerverklaring te laten tekenen. Daarin staat uit welk land hij komt en waar hij dus ook naar zal terugkeren als hij Nederland niet binnenkomt. De minister beloofde dit idee te gaan onderzoeken.