Honderden Marokkaanse kinderen hebben in de afgelopen maanden illegaal de grens tussen Marokkaanse Rif en Spaanse Rif Melilla overgestoken. De Spaanse autoriteiten in de Riffinse Stad Melilla reageren bezorgd op de snelle toename van het aantal niet-begeleide minderjarigen en willen radicale maatregelen treffen, waaronder de sluiting van de grenzen.
De plaatselijke regering van Melilla heeft tijdens een meeting vorige week haar bezorgdheid uitgesproken over het toenemende aantal niet-begeleide Marokkaanse kinderen die in de afgelopen weken illegaal de Spaanse Rif binnen zijn gekomen.

Enkel in de maand september kwamen al 260 minderjarige Marokkanen in Melilla aan. Nog zorgwekkender is dat de sociale centra die deze kinderen in de Spaanse Rif opvangen overbevolkt zijn. Ruim 3000 kinderen worden reeds door deze centra geholpen. Een deel van hen gaat naar school terwijl anderen opleidingen volgen. Het merendeel verblijft echter in een oud militair fort, ver van de media en internationale mensenrechtenorganisaties.

Deze mensenrechtenorganisatie hebben besloten om te reageren en met de steun van verschillende lokale oppositiepartijen de autoriteiten van Melilla gewaarschuwd tegen een eventuele slechte behandeling van deze kinderen of de schending van hun meest fundamentele rechten.

De regering in Melilla zou daarop aan de Spaanse ambassadeur in Rabat hebben gevraagd om in te grijpen en aan de Marokkaanse autoriteiten te vragen om maatregelen te treffen om “deze invasie van niet-begeleide minderjarigen” te stoppen.

Als Marokko niet samenwerkt dan denken de autoriteiten in Melilla eraan om drastische maatregelen te treffen waaronder de definitieve sluiting van de grenzen tussen Marokkaanse Rif en Spaanse Rif.