De Amsterdamse wethouder Andrée van Es van diversiteit en integratie riep Marokkaanse en Turkse vrouwen die naar het land van herkomst op vakantie gaan alert te zijn op mogelijke achterlating. Van Es roept vrouwen op zich voor te bereiden op de vakantie door bijvoorbeeld kopieën van hun paspoort en andere belangrijke documenten en telefoonnummers van de Nederlandse ambassade en hulporganisaties bij zich te hebben.

Marokkaanse en Turkse vrouwen worden vaker door de echtgenoot of vader in het land van herkomst gelaten. Bij ontbreken van de Nederlandse nationaliteit bij deze vrouwen hebben deze vrouwen een zeer zwakke rechtspositie in het land van herkomst.

Volgens Van Es keren elke zomer ongeveer 80 vrouwen en 100 kinderen niet meer terug naar Nederland. Hiervan zou een deel uit Amsterdam komen. ‘Dat is ernstig. Elk jaar worden we geconfronteerd met de gevolgen van de zomervakantie.’ Aldus Van Es.

In een reactie zegt Ikram Chiddi, Voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) dat kopietjes enkel een hulpmiddel zijn en geen oplossing van het probleem. Volgens Chiddi ontbreekt het in Nederland aan een sterk juridisch kader die deze vrouwen beschermt. ‘De Nederlandse regering moet meer ruggengraat bieden en instaan voor haar burgers’. Chiddi spreekt ook van een duivels dilemma voor de Marokkaanse Nederlandse moeders. Door de discriminerende onderscheid in Marokkaanse wetgeving kunnen moeders bij terugkeer de eigen kinderen ook niet meenemen naar Nederland. In Marokko heeft namelijk alleen de man juridisch gezag over het kind.

Stichting Steun Remigranten (SSR) waar de achter gelaten vrouwen voorheen enig hulp konden krijgen heeft enkele maanden geleden haar deuren moeten sluiten door een subsidiestop.