Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko en Algerije moeten hun burgers wier asielverzoek in Duitsland werd afgewezen terugnemen. Dat zegt de Duitse economieminister, vicekanselier en leider van de sociaaldemocratische SDP Sigmar Gabriel. Duitsland zou plannen hebben om deportatiecentra op te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

“Duitsland is bereid deze landen economische bijstand te verleven, maar enkel indien hun overheden fair zijn en hun burgers die geen recht hebben op asiel in ons land terug laten komen”, zei Gabriel tijdens een interview in het programma ‘Tagesthemen’ op ARD.

“Het kan niet dat een land hulp krijgt maar zijn eigen burgers niet meer toelaat wanneer die geen asiel kunnen krijgen in ons land omdat ze simpelweg geen reden hebben om hun land te ontvluchten”, zei Gabriel.

Keulen
Gabriel reageerde op de massa-aanranding van vrouwen tijdens de nieuwjaarsnacht in het station van Keulen. Die wordt toegeschreven aan Noord-Afrikaanse en Arabische migranten. Er zijn inmiddels 670 klachten, waarvan er zeker volgens AFP 330 betrekking hebben op seksueel geweld.

Volgens bronnen binnen de overheid plant Duitsland de uitwijzing van afgewezen asielzoekers uit Algerije en Marokko. Die zouden eerst ondergebracht worden in speciale deportatiecentra.

In december kwamen in Duitsland 2.296 Algerijnse asielzoekers aan, in juni waren dat er nog maar 847. Het aantal asielzoekers uit Marokko steeg van 368 in juni naar 2.896 in december, zo verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken.

Raid op migrantenwijk Düsseldorf
Gisteren voerden 300 agenten een raid uit op een buurt in Düsseldorf die bekendstaat als het Noord-Afrikaanse ghetto. Daarbij werden 40 migranten gearresteerd. De wijk staat erom bekend bendes van voornamelijk Noord-Afrikaanse migranten te huisvesten die verantwoordelijk zouden zijn voor 2.200 diefstallen in de stad, zo meldt Bild op last van politiebronnen. Volgens politiechef Frank Kubicki was de operatie in Düsseldorf al gepland voor de incidenten in Keulen hadden plaatsgegrepen.

Vorige week riep de secretaris-generaal van Angela Merkels partij CDU op de asielwetgeving strenger te maken en elke dag 1000 asielzoekers uit te wijzen.

“Als gemiddeld één op twee asielverzoeken wordt afgewezen, hebben de federale staten de plicht elke dag 1000 verworpen asielzoekers uit te wijzen”, zei Peter Tauber in de krant Rheinische Post.