Het Openbaar Ministerie schat dat Abdelkader M., ooit uitbater van coffeeshop Atlas in Culemborg, 2 miljoen euro heeft verdiend met grootschalige hasjsmokkel vanuit Marokko naar Nederland. Het OM wil nu dat hij zijn illegale winsten terugbetaalt.

M. is eerder dit jaar al veroordeeld tot een celstraf van 42 maanden. De inmiddels 50-jarige Culemborger kreeg in het criminele circuit de bijnaam ‘de President’.

Werkwijze
Vanuit Marokko liet hij met hasj geprepareerde bestelbusjes via Spanje naar Nederland pendelen. De chauffeurs werden soms vergezeld door vrouwen en jonge kinderen, zodat ze er minder verdacht uitzagen. Ook rustte M. de bestelbusjes uit met microfoons en volgapparatuur, zodat hij de chauffeurs te allen tijde in de gaten kon houden. Het drugsgeld zou zijn belegd in dure appartementen en exclusieve nachtclubs in Marokko.

Onderzoek
M. en zijn 20-jarige zoon, die ook betrokken was bij de drugshandel, liepen in 2012 tegen de lamp tijdens een grootschalig politieonderzoek van Marokkaanse en Belgische autoriteiten. M. verblijft momenteel in Marokko. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag en M. was woensdag dan ook niet aanwezig bij de behandeling van de zaak.

Over 2 weken doet de rechtbank uitspraak over de illegale winsten van M.