Driss Yazami bevestigd dat Marokko alle verdragen heeft ondertekend omtrent de mensenrechten. Er zijn nog enkel twee teksten die op een handtekening wachten. Zoals het ernaar uitziet is Yazami het beeld komen opsmukken van Marokko.

Hij haalde ook de vluchtelingen aan die hun toevlucht zochten in Marokko, en het feit dat er verschillende procedures lopen om deze mensen te voorzien van verblijfsvergunningen tegelijk zwijgt hij over de RIFFIJNSE vluchtelingen!

Alhoceima(de protesten) heeft ie maar halvelings aangehaald, maar weer geen woord over de politieke gevangenen, de verkrachtingen en de folterpraktijken.

Een vraag over de Riffijnse Volksbeweging en de gedetineerde activisten kwam van europarlementslid Marie Christine Vergiat. Ze kaartte de situatie aan van de meer dan 500 gevangenen waaronder minderjarigen. Ze sprak ook over de bedreigingen die ze ontvangen heeft omdat ze een bijeenkomst aan het plannen was in het Europees Parlement met de Volksbeweging, mensenrechten in de Rif als onderwerp. De situatie voor de Marokkaanse ambassadeur was gênant…

Een ander Nederlands Parlementslid van de liberale partij sprak ook over de Rif , de mensenrechtenschendingen en de bedreigingen tegen journalisten maar ook over het belemmeren van Kati Piri en Lilliane Ploumen om Biyya(Alhoceima) te bezoeken nadat ze een zitting van het proces tegen Nasser Zafzafi hadden bijgewoond.

Driss Yazami antwoordde de vragen over de Rif van de Europarlementsleden en zei dat er in totaal 5 mensen zijn gestuurd naar Alhoceima maar deze hebben Nasser Zafzafi niet ontmoet. De reden hierachter is dat de voorwaarde gesteld werd dat de ontmoeting live zou uitgezonden worden op sociale media. Dit werd geweigerd door de afgezanten van het regime. Hij betwistte ook het aantal gevangenen en zei dat het er maar 283 zijn en dus geen 500, en ook maar 40 minderjarigen en geen 50 zoals eerder gezegd werd. Hij zei dat er nog steeds een bus voorzien werd om de families van de politieke gevangen te vervoeren naar Casablanca en dat hij 2 brieven in zijn bezit heeft waarin de desbetreffende families de organisatie voor de Mensenrechten bedankte voor haar inspanningen. Hij zei ook dat de arrestaties begonnen zijn nadat er brand uitbrak in het huis waar ordetroepen gevestigd zijn in Imzouren en na het optreden van Nasser Zafzafi in de moskee op 26/05/2017.

Nadat Driss Yazami zijn woord beëindigd had werden de aanwezige journalisten geduwd en getrokken door consulaatmedewerkers en handlangers van het regime, waarbij bij één voorval een poging werd gedaan om een camera van een journalist stuk te slaan. Hierop reageerde het aanwezige securityteam van kordaat en verwijderden deze personen. Ze dachten dat ze nog steeds in Marokko waren en niet in Europa, in het Europees Parlement van landen waar mensen in vrijheid kunnen leven.

Tekst: Mohamed Ayoubi
Vertaling: Noureddine Adherbal