De tragische dood van visvoerkoper Mohsin Fikri op 28 oktober 2016 leidde tot de Hirak in de Rif. Onder leiding van Nasser Zafzafi, is het volk de straat opgegaan voor vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid. Met vreedzame betogingen is aandacht gevraagd voor de sociaaleconomische achterstelling en de politieke corruptie in de Rif.

In plaats van een luisterend oor reageerde de Marokkaanse staat met repressie en wraak. Sinds eind mei 2017 zijn honderden activisten en demonstranten, waaronder minderjarigen en vrouwen, opgepakt en veroordeeld. Onder hen hebben de leiders van de Hirak zware straffen gekregen (Nasser Zefzafi en drie anderen kregen 20 jaar celstraf opgelegd). Terecht was de golf van kritiek op de vonnissen. Amnesty International spreekt van een oneerlijke procesgang.

In de voorbije drie jaar is veel gebeurd. Ook de Europese en Nederlandse Riffijnen leven mee met de situatie in de Rif. Om stil te staan bij drie jaar Hirak. Met verschillende sprekers herdenken we Mohsin Fikri en andere martelaren, blikken we terug en kijken we ook vooruit.

Met het publiek reflecteren we op o.a. de schendingen van mensenrechten, de impact van de veroordelingen van de activisten, de vlucht van Riffijnse jongeren naar Europa en de rol van de Europese en Nederlandse politiek

Het programma:

18:30 Inloop

19:00 opening door de dagvoorzitter

19:05 Herdenken mohsine Fikri

19:10 Inleiding door Ahmed Zefzafi

19:30 Panelgesprek met Sadet Karabulut en Kati Piri

20:30 Poëzie (wordt nader bekend gemaakt).

20:45 Muziek door Homad Lajlufi

21:00 Borrel en napraten met muzikaal optreden

23:00 Einde