Een 28-jarige Arnhemmer van Marokkaanse afkomst heeft aangifte gedaan van mishandeling door een agent van de politie in Arnhem. De Arnhemmer werd op 5 juni ’s avonds onterecht aangehouden in de trein op Arnhem Centraal.

De agenten verwarden hem met een verdachte van een ernstige mishandeling – een man eveneens van Marokkaanse afkomst die volgens het slachtoffer totaal niet op hem lijkt. De Arnhemmer kreeg na zijn vrijlating een foto van de verdachte te zien.

Intern onderzoek
De politie is een intern onderzoek gestart naar de wijze waarop de aanhouding is verricht. Een politiewoordvoerder bevestigt de aangifte. Lopende het onderzoek worden geen mededelingen gedaan.

‘Nette man’
De aanhouding is door veel mensen gezien, vertelt de man. Hij wil per se dat de rechter zich uitspreekt over het gedrag van de agent en hoopt dat getuigen zich melden. “Ik ben een nette man met een goede baan. Geen vervelende Marokkaan. Ik ben nog nooit met de politie in aanraking geweest. Ik slaap slecht en ben onder behandeling van een psycholoog.”

Geweld
Tweede Kamerlid Achmed Marcouch (PvdA) heeft de Arnhemmer met raad en daad bijgestaan. “Als agenten geweld toepassen, moeten zij dat achteraf ook kunnen verantwoorden. De politie heeft tenslotte in onze democratische samenleving een geweldsmonopolie”, aldus Marcouch, zelf een oud-politieman.