Als het aan één van de moordenaars van grensrechter Richard Nieuwenhuizen ligt, dan blijft hij gewoon in Nederland. Ondanks dat zijn verblijfsvergunning niet verlengd wordt en een waslijst aan criminele daden, vindt een 22-jarige tuigcrimineel tóch dat hij niet moet worden uitgezet naar Marokko. Het botte lef!

Wat doe je met mensen die hier misdaad na misdaad plegen? Die sluit je op. Maar wat doe je met mensen die misdaad na misdaad plegen in dit land, terwijl ze niet eens de Nederlandse nationaliteit bezitten? Simpel. Die sluit je eerst op, en daarna kieper je ze het land uit. Wie in dit land te gast is door middel van een tijdelijke verblijfsvergunning, heeft zich misschien nog wel meer dan een ander te gedragen. Doe je dat niet, omdat je – ik noem maar wat – je frustratie na een verloren voetbalstrijd botviert op een onschuldige grensrechter en hem daarbij van het leven berooft.

Een 22-jarige man heeft bij de bestuursrechter in Amsterdam bezwaar gemaakt tegen uitzetting naar Marokko en een inreisverbod. Hij werd eerder onder meer veroordeeld voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere in 2012. Volgens zijn advocaat verdient hij nog een kans, omdat hij in het verleden niet de juiste hulp heeft gehad en zijn gedrag ten goede verandert.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft hem twee jaar geleden verteld dat zijn verblijfsvergunning niet wordt verlengd en hij een inreisverbod van tien jaar krijgt. De man is in Nederland geboren en getogen, maar heeft alleen de Marokkaanse nationaliteit. Op zijn strafblad staan nog meer misdrijven en bij een recente veroordeling zag de rechtbank zijn toekomst somber in, zei de advocaat namens de IND. Bovendien ging de man nadat hij te horen had gekregen dat hij het land uit moet, toch weer de fout in.”