Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen door gevechten tussen Arabieren en Imazighen in Algerije. Dat hebben lokale medici uit het Ghardaïa vandaag laten weten.

De gevechten waren bij de plaats Ghardaïa. Diverse winkels moesten het ontgelden. De gewelddadigheden over en weer waren afgelopen weekeinde begonnen. De veiligheidsdienst stuurde daarna versterkingen om verdere escalatie te voorkomen, maar dat lukte niet. Maandag en gisteren laaiden de gevechten in alle hevigheid op.

In de Algerijnse hoofdstad Algiers gingen Imazighende straat op om te demonstreren. Ze willen dat de regering maatregelen neemt om het geweld in te dammen. De gevechten zijn de gewelddadigste in de afgelopen jaren. Vorig jaar kwamen twee mensen om in gevechten tussen de groepen.

Imazighen domineerden Noord-Afrika tot de komst van de Arabieren en later de Fransen. Ghardaïa is de belangrijkste plaats voor een stroming van Imazighen, de Mozabieten, die het vaker aan de stok krijgen met de Algerijnse autoriteiten. Ze zijn sinds 2013 ook in conflict over banen, woningen en land. De Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken is naar Ghardaïa gegaan.