De Marokkaans Riffijns documentairemaker en regisseur Tarik el Idrissi heeft een nieuwe documentaire geproduceerd. De documentaire Briser le silence ´de stilte doorbreken´ gaat over de Riffijnse opstand van 1958/59 tegen het Marokkaanse centrale gezag.

De Riffijnse opstand
De Riffijnse opstand laaide op kort na de onafhankelijkheid van Marokko van het Frans-Spaans protectoraat. In het noorden van Marokko, de Rif, was onvrede na enkele drastische veranderingen die het centrale gezag doorvoerde. Dit kwam nadat alle Riffijnse bestuurders en ambtenaren afgezet en een nieuw betaalmiddel en voertaal werden geïntroduceerd. De Riffijnen die vonden dat ze afgestraft werden terwijl juist zij veel offers hebben geleverd tijdens de bevrijdingsoorlog voor de onafhankelijkheid. Hoeveel slachtoffers door het militaire offensief van het Marokkaanse leger onder leiding van de kroonprins Hassan vielen is nog steeds onbekend. Bekend is wel dat 20.000 soldaten van het 26.000 talige Marokkaanse leger werden ingezet.

De Documentaire zal op 30 november in het Brusselse cultuurhuis getoond worden.

Tarik el Idrissi was in het verleden de regisseur van de documentaire Arhaj. Deze ging over het gebruik van gifgas door de Spanjaarden in de Rifoorlog tussen 1921 en 1926.

zie Arhaj
Deel I
Deel II
Deel III