In Marokko is ophef ontstaan over een film waarin Marokkanen open en bloot praten over een immens taboe: liefde en seks. Conservatieve meningen, afkeurend over seks buiten het huwelijk, komen lijnrecht te staan tegenover die van jonge meisjes op zoek naar vrije liefde.
Bijna twee miljoen Marokkanen hebben gekeken naar de film “Zawaje El Wakt”, die uitgezonden werd op de staatszender 2M. In de film praat de omstreden documentairemaakster Marrakchi – bekend van de documentaire “Marock” over een Marokkaans-Joodse relatie – met verschillende Marokkanen over de liefde. En die meningen lopen nogal uiteen, in een land dat twijfelt tussen conservatisme en vrijheid.

“Ik vond het gewoon een mooie film,” zegt Amine, een jongen op straat in de hoofdstad Rabat. “Tien minuten werd er over seks gepraat en meteen is iedereen in alle staten.”

In de film zien we onder meer een vrouw in een nikab. Ze had haar man maar twee keer gezien toen ze zich verloofden en daarna ook trouwden. “Liefde groeit door samen te leven”, vindt de vrouw. “Je hoeft elkaar niet te kennen om elkaar lief te hebben.”

Toen er problemen ontstonden in het huwelijk wilde haar man een tweede vrouw nemen. “Natuurlijk was ik jaloers, maar ik kan niet tegenspreken wat in de Koran staat. Het geloof laat toe dat een man verscheidene vrouwen huwt, dus moet ik dat ook doen. Allah zal mij voor mijn geduld belonen,” is haar reactie.