Aïda Hachad, de vrouw van Salah Hachad, die verdween uit de gevangenis van Kenitra in 1973, besloot om bij de koning persoonlijk haar verhaal te doen. Koning Hassan II was dol op golfen en liet een grote golfbaan bij Rabat aanleggen: de Royal Golf Dar Es Salam. Aida kreeg een tip dat de beste mogelijkheid om de koning te ontmoeten is wanneer hij aan het golfen is. Zij ging er in 1986 naar toe met haar 15 jarige dochter Houda. Aida kon op de golfbaan komen omdat zij blauwe ogen had en er als een Europese toerist uitziet, moeder en dochter spraken Frans onderling en de bewakers dachten dat zij toeristen zijn die de koning willen zien golf spelen. Toen de koning klaar was met golfen ging Houda rennend naar hem toe, de bewakers achtervolgden haar om haar tegen te houden, de koning hield ze tegen.

Houda gaf Hassan II een brief een vertelde hem dat zij dochter is van kapitein Salah Hachad die gevangen zit in Tazmamart en dat zijn gezin niets over hem weet.

Houda Hachad: “Ik ben de dochter van Salah Hachad, een officier die veroordeeld is voor de coup van 1972. Ik hoop dat uwe majesteit hem gratie verleent. Ik heb hem [Hassan II] verrast met mijn brief en mijn actie. Hij sprong op toen toen hij het woord Tazmamart hoorde, hij dacht dat ik kwam voor een armzalig probleem of sociale steun. Ik realiseerde me dat hij wist van het bestaan van Tazmamart toen hij zich omdraaide naar iemand van zijn gezelschap en vroeg hem: zijn er nog levenden in Tazmamart? Hij vroeg mij om te stoppen met huilen en zei dat hij mij niet kan spreken in het bijzijn van zijn gasten, hij vroeg mij: ga met deze mensen mee, zij zullen jou naar het paleis brengen, zodat wij op ons gemak kunnen praten. Zij hebben mij naar een kleine kamer gebracht met een tafel en twee stoelen. Ik ben daar ondervraagd door rechercheurs. Hassan II kwam er niet, hij beloofde iets aan een kind en kwam zijn belofte niet na. Hij heeft niet geleerd om alleen een belofte te doen als je die na kan komen. Ik wil jou, mijn moeder, vertellen dat jij niet alleen bent en jou, mijn vader, vertellen dat jij niet het enige slachtoffer bent van Tazmamart, wij zijn allemaal slachtoffers van Tazmamart. Het hele Marokkaanse volk is slachtoffer van Tazmamart”.

Bron: Al Jazeera
Vertaling: Amazigh Informatie Centrum