De Gentse Marokkaan Tarik Madni (37) overklaste in het prachtige en met 1.000 kijkers volgelopen Theater Carré in Amsterdam zijn opponent Barry Groenteman (25)… maar de Nederlandse scheidsrechter en twee ringrechters vonden dat ‘hun’ man een match nul verdiende en daarbovenop ook nog eens de Nederlandse titel in het licht weltergewicht. Diefstal in Carré zeg maar.

Veronderstel dat Anderlecht de finale van de Champions League speelt tegen Barcelona. Veronderstel. Uitslag 1-6. Iedere sportliefhebber weet dan dat er geen maat op de Spaanse kampioen heeft gestaan en wie de winnaar is. Toch? Onvoorstelbaar dat de Brusselse ref achteraf vindt dat paars-wit eigenlijk de zege verdient en 2-1 op het scheidsrechtersblad invult. Onmogelijk, ondenkbaar zelfs. Maar wacht u toch maar even, zoiets kan wél in het profboksen.

‘Ik zou nog kunnen leven met die match nul, was het een redelijk gelijk opgaande kamp geweest’, aldus een erg boze Tarik achteraf. ‘Maar dit is pure diefstal. Dat zal mijn tegenstander ook wel weten. Ik ben niet eens moe, maar hij begon al in de vijfde ronde te blazen, terwijl hij twaalf jaar jonger is.’

Inderdaad. De oud-wereldkampioen kick boxen met 17 gewonnen, vier verloren en één match nul op z’n palmares, was de meest offensieve, de meest ondernemende, de meest effectieve en vooral de meest vaardige vuistschermer in de ring. Nam op ons scoreblad zes van de tien ronden voor zich, tegenover drie gedeelde en één voor Groenteman, nadat de partijdige ref Verwijs Tarik in de achtste ronde een publieke vermaning gaf wegens gevaarlijk inkomen met het hoofd, terwijl zijn opponent voordien wel vijf keer ongestraft een kopstoot had mogen uitdelen.

‘Toen al wist ik dat de ref en de twee ringrechters zich in aardige bochten zouden wringen om hun mannetje niet verloren te geven’, aldus een eveneens zwaar ontgoochelde manager/trainer Ronny Van Eesvelde. De ref bestond het zowaar om Groenteman één punt in het voordeel te geven, terwijl eentje een match nul gaf en eentje toch het fatsoen had om Tarik met één punt gewonnen te geven.

‘We moeten eigenlijk nog blij zijn dat ze Tarik niet verloren hebben gegeven’, aldus Van Eesvelde. ‘In Denemarken, waar Tarik op 15 december voor de titel van de World Boxing Foundation bokst, zal men ook wel weten dat hij hier met een straat voorsprong gewonnen was.’

Later op de avond kwamen oude bekenden van het Gentse bokspubliek in de ring. De Georgiër David Makaradze (zette Sugar Jackson in Gent tot twee keer toe op z’n gat) tegen Hassan Ait Bassou (in Gent zwaar ko in de eerste ronde voor de Beneluxtitel tegen Sasha Yengoyan) maakten er een zeer spannende kamp van. Met Makaradze in z’n bekende bulldog-stijl: kop vooruit en onvervaard de tegenstander vanop kort afstand opjagen. Twaalf ronden lang. Tot Hassan, nochtans op punten voor, twintig seconden voor het einde definitief brak. Links-rechts-links en het licht ging volledig uit bij de Nederlander. Makaradze kreeg als winnaar de gordel van de Interim WBU, wat dat ook mag betekenen.

Voor Innocent Anyanwu, poulain van manager Renald De Vulder, lijkt het einde van de carrière ook in zicht. Tegen de Spaanse kampioen Encarnacion werd het een vijfde nederlaag op rij en net als zijn vriend Jackson weet hij de slagen nog moeilijk te verteren.