Diverse kroegen in Leiden discrimineren jongeren met een niet-blank uiterlijk. Dat blijkt uit undercoverbeelden van het SBS6-programma Undercover in Nederland die zondagavond werden getoond.
Bijvoorbeeld in De Kroeg komen blanke en Marokkaanse jongeren zonder problemen binnen, de donkere jongens worden echter geweerd bij de deur. De jongens voelen zich niet fijn omdat ze geweigerd worden bij de deur vertellen ze tegen Alberto Stegeman. Ook in de Next worden de donkere jongens gediscrimineerd. Net als de groep Marokkaanse jongeren komen ze de kroeg niet in omdat ze geen collegekaart bij zich hebben. De groep blanke jongeren had dat echter ook niet.

De uitbater van De Kroeg hoefde de beelden niet te zien, wel laat hij aan Undercover in Nederland weten dat De Kroeg ‘in algemene zin niet discrimineert op afkomst, ras of huidskleur’. Waar nodig gaat De Kroeg aanpassingen maken.

Naast De Kroeg en de Next zijn ook Masy Mas, Studio de Veste en Odessa getest. Bij de laatste drie bleek niks aan de hand. De test is uitgevoerd met drie groepen. Blanke jongens, Marokkaanse jongens en een groep Antillianen.

unity.nu