Passie leidde directeur en oprichter van de Amazigh Times website, Natij Benseddik naar de wereld van de journalistiek. In Rotterdam zet hij zich in voor zijn gemeenschap.

De Riffijnse Natij Benseddik is geboren en opgegroeid in Rotterdam in Nederland. Toen hij zes jaar oud was besloten zijn ouders terug te keren naar huis, om hun zes kinderen de mogelijkheid te geven hun moedertaal te leren en ‘hun’ stad Al Hoceima te leren kennen. De jonge man bracht vijf jaar door in Marokko, daarna besloten zijn ouders om zich in de buitenwijken van Amsterdam te vestigen.

‘Ik denk, dat, dat de slechtste vijf jaren van mijn leven waren’, zo vertelde hij aan Yabiladi dat hij zich als een vis op het droge voelde toen hij in de jaren tachtig onderwijs op een staatsschool volgde.’ Het versterkte mijn banden met de Rif, maar mijn leven lag in Nederland’, aldus Natij.
Zijn grootvader kwam in de zestiger jaren naar Nederland om daar te werken, legt Natij Benssedik uit. ‘ En op zijn twaalfde volgde mijn vader hem, wat maakte dat wij een sterke band met het land hebben’.

Terug in Nederland ontdekte de Riffijnse Nederlander, hoewel hij bedrijfseconomie op de Universiteit studeerde, zijn passie voor videografie en lay out. ‘Journalisten hoeven in Nederland geen journalistiek gestudeerd te hebben om zich daar snel in te ontwikkelen, als zij een goede uitstraling hebben en zich de juiste vaardigheden hebben eigengemaakt, zijn zij in staat om op een originele wijze te berichten’. Vervolgens licht Natij Benseddik toe dat hij na een training van zes maanden overstapte van bedrijfseconomie naar de journalistiek.

In 2011, raakte de journalist geïnteresseerd in de 20 februari beweging die in de Rif en Marokko van de grond kwam. Op dat moment, was deze beweging het onderwerp van gesprek onder de Marokkanen en Rifijnnen die in Nederland wonen. Benseddik raakte bekend door zijn verslaggeving over de sociale bewegingen in de Rif en Noord Afrika.
Nadat hij een zekere naam had verworven op het gebied van de journalistiek en in de media, besloot Benseddik zijn eigen platform in Nederland te creëren voor de Noord Afrikanen in de diaspora in Nederland, België en Duitsland. Natij Benseddik richtte Amazigh Times op, een platform dat verslag doet over zaken die immigranten aangaan en over hun landen van herkomst.

Hulp aan de Riffijnse gemeenschap.
De oprichting van een dit platform stelde hem in staat zich vrijwillig in te zetten. Dankzij Benseddik, wordt in Nederland via meerdere initiatieven het Amazigh Nieuwjaar ieder jaar gevierd.
Ook worden muziekavonden gehouden met voornamelijk musici uit de Rif, Souss en andere Marokkaanse regio’s, maar ook uit Kabylië.’Via deze samenwerkingsverbanden organiseren wij ook inzamelacties voor kleding, zoals tijdens de laatste winter toen wij in staat waren om belangrijke en omvangrijke partijen richting Afgou en de Atlas te sturen, licht Natij Benseddik toe.

‘Of Marokkanen in hun geboorteland wonen of in een ander land, zij blijven solidair en dat leidt tot mooie initiatieven, die onze banden versterken, eerst met het eigen volk en dan met ons het geboorteland’.

Natij Benseddik
‘ Meestal ging ik vier of vijf keer per jaar naar de Rif, maar sinds de start van de Hirak beweging in de Rif en de massale arrestaties, is het onmogelijk deze tripjes nog te maken. Het doet mij pijn om te zien dat zo veel jonge mensen zich zorgen maken in de stad waar ook ik vandaan kom.’, zegt hij tot slot.

BRON: Yabiladi