Persbericht

Op 28 oktober 2017 zal in Rotterdam opnieuw worden geprotesteerd op het schouwburgplein in Rotterdam tegen de misstanden in de Rif. Het Comité Mohsin Fikri-Nederland wil hiermee de aandacht vestigen aan het feit dat een jaar geleden de bevolking van de Rif in opstand kwam tegen sociale onrechtvaardigheid en willekeur.
Sinds het begin van de opstand zijn zo’n 400 mensen onrechtmatig gevangen gezet. Een deel van de gevangenen is al langere tijd in hongerstaking onder het motto ‘liever de dood dan geen waardigheid’. De situatie is acuut en dringend. Dit is onacceptabel en moet volgens het Comité dringend onder de aandacht komen.

Achtergrond
Een jaar geleden, leidde de dood van de vishandelaar Mohsin Fikri in Al Hoceima tot felle protesten onder de bevolking van de Marokkaanse kustplaats. De protesten tegen corruptie, discriminatie en economische malaise in de Rif breidden zich snel uit en mondde uit in een volksbeweging ook wel ‘Hirak’ genoemd.

Deze beweging heeft sindsdien bijna wekelijks in de Rif regio gedemonstreerd en leidde uiteindelijk tot massale demonstraties in Casablanca, Tanger en Rabat, waar honderd duizenden mensen aan deelnamen.

Huidige situatie
Het regime ging dit voorjaar over tot het gevangennemen van demonstranten. Deze zijn door het regime onrechtmatig ontvoerd en gearresteerd en volgens hun advocaten mishandeld.
Van de 49 mensen die in de beruchte gevangenis in Casablanca zitten zijn er dan ook 18 in hongerstaking gegaan, en daar hebben zich minstens zes gevangenen in Al Hoceima en andere steden bij aangesloten. Gezien deze hongerstaking al enige tijd duurt, wordt voor hun leven gevreesd.

Het comité Mohsin Fikri Nederland wil met haar acties de vrijlating van gevangenen bewerkstelligen door de internationale druk op het regime op te voeren. Zij doet dat via juridische ondersteuning van gevangenen en lobby werk bij politiek en bestuur.

Demonstratie
Om een en ander kracht bij te zetten organiseert,’ Het comité Mohsin Fikri Nederland ‘, een grote internationale demonstratie op het Schouwburgplein in Rotterdam. De demonstratie zal plaatsvinden op zaterdag 28 oktober 2018, van 14.00 uur tot 18:00 uur. Zij roept iedereen op om hun steun te betuigen met de volksbeweging in de Rif, of zij nu van Marokkaanse herkomst zijn of niet. Internationale solidariteit is nu hard nodig.